Därför väljer blivande sjuksköterskor att hoppa av

Utbildning Var fjärde student på sjuksköterskeprogrammet väljer att avsluta sina studier innan examen. ”Vi arbetar mycket medvetet med att guida varje enskild individ under hela utbildningen” säger Anna Josse Eklund, programledare för sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet som har den högsta examensfrekvensen i landet.

Därför väljer blivande sjuksköterskor att hoppa av
Foto: Adobe Stock

Det är stor efterfrågan på flera samhällsviktiga yrken, som lärare, sjuksköterskor och högskoleingenjörer. Samtidigt är det stora avhopp från utbildningarna till dessa yrken. 2022 hade exempelvis sjuksköterskeutbildningen en examensfrekvens på 74 procent.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det innebär att var fjärde student på programmet valde att hoppa av innan examen.

Inga tvingande krav

I en rapport har nu Riksrevisionen tittat närmare på vad man kan göra för att minska risken för avhopp. Granskningen visar att lärosätena erbjuder många stödinsatser, men att förutsättningarna är svåra. Riksrevisionen lyfter några exempel:

  • Det finns inte några tvingande krav på att studenter som avslutar sin utbildning i förtid informerar lärosätet. Därför saknar ofta lärosätena aktuell information om hur många som hoppar av och varför, vilket försvårar effektiva förebyggande insatser.
  • Studenter kan registrera studieavbrott i systemet för studiedokumentation Ladok, men det är ovanligt att det sker. Och inte ens när studenter faktiskt anmäler avhopp, eller byter lärosäte, når detta automatiskt berört utbildningsprogram.
  • Ladok gör det inte heller möjligt för lärosätena att enkelt identifiera studenter som ligger i riskzon för avhopp, till exempel för att de hamnat efter i studierna.
  • Bristen på information gör det svårt för lärosätena att planera och dimensionera sina utbildningar.

Granskningen visar även att en vanlig orsak till avhopp är att studenten inte har tillräckliga förkunskaper i svenska eller matematik. En annan orsak till avhopp är att utbildningen inte motsvarade studentens förväntningar, så kallade felval.

Karlstad i topp

Jämfört med de övriga utbildningarna har sjuksköterskeprogrammet generellt sett en högre examensfrekvens. Kravet på legitimation för att kunna arbeta som sjuksköterska är en viktig förklaring.

Högst examensfrekvens bland bristubildningarna är det bland de som läser till barnmorska. Där är det 92 procent som tar examen.

Bland landets 16 lärosäten som utbildar sjuksköterskor har Karlstads universitet den högsta examensfrekvensen. Här är det över 80 procent som tagit ut examen fem år efter påbörjade studier.

Personcentrerad handledning

Anna Josse Eklund, programledare för sjuksköterskeprogrammet berättar att de arbetar medvetet med att guida varje enskild individ under hela utbildningen. Till exempel har de en personcentrerad handledningsmodell för verksamhetsförlagd utbildning.

För att säkerställa att utbildningen håller hög kvalitet och är relevant för arbetsmarknaden, samverkar universitetet kontinuerligt med studenternas framtida arbetsgivare och håller sig uppdaterade på förändringar i de kliniska verksamheterna.

– Studenterna möter många olika utmaningar under utbildningen, och universitetet arbetar följsamt till deras behov, säger Anna Josse Eklund. Vi är lyhörda för studenternas åsikter om till exempel kursupplägg eller omfattningen på examinationer och gör förändringar när det är möjligt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan