Effektiv artrosvård via app

Digitalisering Om grundbehandlingen vid artros genomförs digitalt istället för på traditionellt vis kan stora pengar sparas i vården.

Effektiv artrosvård via app

Det visar en studie från Lunds universitet som publicerats i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE. Håkan Nero är fysioterapeut och en av forskarna som står bakom studien.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Artrosbehandlingen i studien är densamma och följer Socialstyrelsens riktlinjer. Det enda som är nytt är att den levereras digitalt istället, vilket underlättar att kontinuerligt följa patienterna, något som är viktigt vid kronisk sjukdom. Kan behandlingen via app dessutom levereras billigare och med större effekt, vilket resultaten i denna studie föreslår, så är det såklart ännu bättre, säger han i ett pressmeddelande.

 

Forskarnas slutsats är att 87 miljoner kronor per år skulle kunna sparas genom att den här vården utförs digitalt, då den digitala vården beräknas kosta bara en fjärdedel av vad den traditionella vården kostar.

 

Studien är en uppföljning av en tidigare av samma forskare om digital behandling av artros som publicerade i våras.  500 patienter från hela landet med artros i knä eller höft fick under en längre tid dagligen nya övningar och lektioner via en app i sin mobiltelefon. Veckovis fick patienterna digitalt rapportera sina resultat.

Efter 6 månader hade patienterna med hjälp av de enkla övningarna, som de fick för att stärka muskulaturen kring området med artros, i genomsnitt nästan halverat sin smärta. Dessutom hade den fysiska rörligheten förbättrats i genomsnitt 43 procent för hela gruppen. Även de patienter som fortsatte programmet upp till ett år visade lika bra resultat.

 

 

 

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan