Fem områden i fokus för digitaliseringen

Digitalisering I den fortsatta digitaliseringen av hälsa, vård och omsorg är det fem områden som är särskilt viktiga. Det konstaterar E‑hälsomyndigheten i en färsk rapport.

Fem områden i fokus för digitaliseringen
Foto: Adobe Stock

En åldrande befolkning och ett minskat barnafödande gör att vården står inför tuffa utmaningar – allt färre ska ta hand om allt fler.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att lösa det är digitaliseringen en viktig nyckel, liksom satsningar på att effektivisera vården och arbeta mer med förebyggande hälsa.

E-hälsomyndigheten har i uppdrag att identifiera och ge förslag på strategiskt viktiga områden i den fortsatta digitaliseringen av hälso- och sjukvården. Nu har de sammanställt den första rapporten där de ser att det finns utrymme för förbättringar.

Fem strategiskt viktiga områden

Slutsatserna bygger på flera olika aktörers analyser och myndighetens egen omvärldsbevakning. De fem strategiska områden som identifieras i rapporten är:

1. Styrning och samordning

Det behövs mer koordinering och styrning och en tydlig ansvars- och arbetsfördelning när det gäller digitaliseringen av sektorn hälsa, vård och omsorg. Digitala tjänster behöver exempelvis utformas med en helhetssyn som utgår från användarnas behov och gemensamma principer och regelverk.

2. Regler och lagstiftning

Sverige behöver lagstiftning som stödjer den tekniska utvecklingen och som inte hindrar utvecklingen mot en mer digitaliserad vård. Författningar som möjliggör effektiv och säker informationsdelning och interoperabilitet mellan olika system och aktörer är en viktig pusselbit.

3. Datatillgång och AI

Hälso- och sjukvård behöver ett utvecklat stöd för att samla in, strukturera och skapa ny kunskap ur data. Utvecklingen inom AI är snabb. För att ta tillvara möjligheterna med AI behöver man tillgång till data av tillräckligt hög kvalitet. Förordningen om det europeiska hälsodataområdet, EHDS, är ett exempel på en insats som ska ge nya möjligheter att dela hälsodata inom EU.

4. Kompetens

Det finns stora förhoppningar om att digitaliseringen kan bidra till en bättre vård och en bättre arbetssituation. Därför är det även viktigt att prioritera digitalisering i utbildningarna för vårdyrken för att på så vis höja kompetensen inom e-hälsa och informatik.

5. Beredskap och cybersäkerhet

Digitalisering förutsätter en robust cybersäkerhet. För patienter kan tillgången till hälso- och sjukvårdens digitala system vara direkt livsavgörande. Om de angrips kan det få mycket allvarliga konsekvenser. Beredskapen inom hälsa, vård och omsorg vid kris eller krig ställer dessutom höga krav på försörjningsberedskap.

Årets rapport den första

I sin instruktion har E hälsomyndigheten fått i uppgift att årligen ge förslag på strategiska utvecklingsområden för digitaliseringen inom hälsa vård och omsorg.

Årets strategiska rapport är den första. Den bygger på en genomgång och en sammanställning av analyser gjorda av aktörer i sektorn samt på E‑hälsomyndighetens egen omvärldsbevakning.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan