Fyra av fem har antikroppar mot covid-19 kvar efter fyra månader

Coronaviruset Den stora covid-19-studien COMMUNITY på Danderyds sjukhus visade i våras att 19 procent av personalen visade antikroppar mot sjukdomen. Vid en uppföljning efter fyra månader har fyra av fem deltagare fortfarande antikroppar kvar.

Fyra av fem har antikroppar mot covid-19 kvar efter fyra månader
Bild: Pixabay.

Charlotte Thålin, är specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

− COMMUNITY-studien ger en unik bild över hur länge en tidigare covid-19-

Charlotte Thålin. Foto: Carin Wesström.

sjuk individ behåller sina antikroppar. Det här är personer som varit sjuka någon gång mellan januari och april och vi kan nu konstatera att en majoritet behåller sina antikroppar mot SARS-CoV-2 och därmed högst sannolikt fortfarande är immuna mot covid-19. Eftersom vi har ett begränsat kunskapsläge om immunitet efter covid-19, är dessa resultat ett viktigt steg på vägen, säger hon i ett pressmeddelande.

Precis som i andra studier ser man en koppling mellan symptom och hur länge antikroppar finns kvar.

− Vi ser att durationen av antikroppar är sammankopplat med vissa symptom såsom andningsbesvär och feber. Vad sjunkande antikroppsnivåer har för klinisk betydelse för den enskilde är fortfarande för tidigt att svara på. Troligtvis finns det, trots detta, en kvarstående immunitet via så kallade minnesceller, säger Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.

Nu fortsätter COMMUNITY-studien med studier av just T-cellernas minne. Även antikropparnas neutraliseringsförmåga ska undersökas, liksom personer som varit högexponerade på arbetet och i hemmet, men ändå inte utvecklat antikroppar.

− Det blir mycket intressant att få information om T-cellernas minne kan kopplas till till exponering, symptom eller olika antikroppsnivåer. I och med att vi fortfarande inte har en heltäckande bild av immuniteten vid COVID-19, vill vi fortsätta följa denna unika grupp och vi planerar löpande provtagningar under minst ett år framöver, säger Charlotte Thålin.

 

Communitystudien drivs och genomförs i ett nära samarbete mellan Danderyds sjukhus (huvudman för studien), KTH, SciLifeLab, Karolinska Institutet och Uppsala Universitet. Totalt deltog 2149 medarbetare i provtagningen i våras, varav 405 visade sig ha antikroppar mot viruset som orsakar covid-19. I uppföljningen har 92 procent av de ursprungliga deltagarna lämnat nytt prov.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan