Pulverinhalator ger mindre klimatpåverkan

Om man väljer en pulverinhalator till en astma- eller kolpatient i stället för en inhalator med drivgas blir klimatpåverkan väsentligt mindre. Det visar en ny studie av forskare från Uppsala universitet i samarbete med brittiska kolleger.

Pulverinhalator ger mindre klimatpåverkan

Orsaken till astmasprayernas stora miljöpåverkan är drivgasen de innehåller. Drivgasen har en växthuseffekt som är mer än 1000 gånger kraftigare än koldioxid. Användning av sprayinhalator innebär därför ett koldioxidavtryck på 440 kg per år och patient medan motsvarande behandling med pulverinhalator ger ett avtryck på 17 kg CO2. Skillnaden i miljöpåverkan mellan dessa två sätt att behandla astma och KOL är strax under den mellan att vara vegetarian eller huvudsakligen äta en köttbaserad diet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

– I valet mellan spray och pulverinhalator måste faktorer såsom hur lätt en patient har att använda den ena eller andra sorten vara med och avgöra. Vi vill dock lyfta fram att skillnaden i koldioxidavtryck också är något att tänka på när man väljer vilken typ av inhalator som man skall använda vid astma och KOL, säger Christer Jansson professor inom lung- allergi- och sömnforskning vid Uppsala universitet.

I studien arbetade Uppsalaforskarna tillsammans med kollegor från Storbritannien samt med forskare från läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan