Film har visat sig vara ett effektivt verktyg i vården. Region Skåne har nu för första gången använt sig av animering för att visa övningar för patienter som gjort en knäleds- eller axelledsoperation.
Animerade filmer hjälper patienten med sin rehab
Personcentrerad vård Med hjälp av kroppsstrumpa och motion capture teknik har Region Skåne tagit fram animerade filmer som hjälper patienter att göra sina övningar på rätt sätt. “Det blir lättare att göra rätt när man kan se hur hela karaktären rör sig” säger Johanna Carleson som arbetar med filmerna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Använder motion capture
För att spela in filmerna använder de så kallad motion capture teknik.
– Det är första gången vi använder oss av tekniken. Fördelen är att patienten får en bättre 3D-bild. Det blir lättare att göra rätt när man kan se hur hela karaktären rör sig, säger Johanna Carleson, kommunikatör i Region Skåne som arbetar med filmerna.
När filmerna spelas in har en statist på sig sensorer som känner av alla rörelser. Efter inspelningen överförs rörelserna till en illustrerad karaktär.
Hjälper patienten att se rörelserna
Filmklippen hjälper patienten att se hur rörelserna ska gå till. Man kan även zooma in olika delar av kroppen för att ytterligare förtydliga instruktionen.
Johanna Carleson konstaterar att film har en stor fördel, framförallt när det handlar om instruktioner där det finns en rädsla att göra fel. Det blir enklare för patienten att göra rätt på egen hand, i lugn och ro hemma.
– Vi vet att många patienter föredrar film. Förhoppningen är att kunna jobba på liknande sätt med fler rehabiliteringsfilmer där det behöver vara 3D eller anatomiskt korrekt, säger hon.
För den som inte vill titta på rörlig film finns även stillbilder och text i patientbroschyrer.
Arbetar allt oftare med film
Region Skåne och redaktionen för 1177.se i Skåne arbetar allt oftare med film för att förtydliga och förenkla för patienterna. Vissa filmer har även plockas upp av den nationella redaktionen för 1177.
– Att använda sig av film ökar mer och mer och förhoppningen är att det vi tar fram i större utsträckning ska kunna användas av den nationella redaktionen och på så sätt nå ut i hela Sverige. Det är jätteroligt och positivt, säger Johanna Carleson.