Arbetsgivare behöver ta ansvar för en dräglig arbetsmiljö

Arbetsmiljö Hög arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att många AT-läkare överväger att lämna yrket. Det konstaterar SYLF i en ny kompetensförsörjningsrapport.

Arbetsgivare behöver ta ansvar för en dräglig arbetsmiljö
Arbetsvillkoren behöver förbättras, konstaterar Sylf i en ny rapport. Foto: Adobe Stock

I samband med att AT-rankingen har SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening, även tagit fram en kompetensförsörjningsrapport där de tittat närmare på kompetensförsörjningen av läkare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Här konstaterar de att det finns stora arbetsmiljöproblem som riskerar att skrämma bort många från läkaryrket.

En av fyra överväger att lämna yrket

Tuff arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 24 procent av AT-läkarna överväger att byta yrke. En fjärdedel av de som överväger att sluta uppger att arbetstiderna är för oflexibla och många tycker även att jourbördan är för hög.

Nästan hälften av läkarna uppger att det är mycket eller ganska vanligt att man arbetar utan att få ersättning. I snitt handlar det om 1 timme och 45 minuters arbetstid i veckan

”Ta ansvar för kompetensförsörjningen”

För att klara kompetensförsörjningen behöver arbetsvillkoren förbättras avsevärt – det krävs ett bättre och hållbarare arbetsliv inom sjukvården.

– Arbetsgivarna behöver ta ansvar för kompetensförsörjningen, se till att det finns tillräckligt många platser, och en dräglig arbetsmiljö. Annars får vi inte de specialistläkare Sverige behöver, säger Robert Holmqvist, ordförande i SYLF.

Rapporten: AT – en del av vårdens kompetensförsörjning: AT-rapporten 2023

Hämtar fler artiklar
Till startsidan