Åtta av tio spår en digital framtid för vården

Undersökning De flesta tror att vården kommer att fortsätta att digitaliseras. Även om majoriteten är positiva till den utvecklingen så är det många som är oroliga.

Åtta av tio spår en digital framtid för vården
– Att utvecklingen varit så snabb kan vara en viktig förklaring till att det finns en viss oro, säger Ifs hälsostrateg Kristina Ström Olsson.

Under pandemin har utvecklingen av digitala verktyg, vårdbesök och vårdflöden fått ett uppsving. Två av tre använder sig av digitala lösningar i vården idag.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det visar en undersökning som Syno International gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If.

En av fem är negativ

De allra flesta, 80 procent, tror också att vården kommer att fortsätta digitaliseras. Även om de allra flesta tycker att det är en positiv utveckling, så finns det också en viss oro. Så mycket som en femtedel är negativa till den digitala utvecklingen.

Att utvecklingen varit så snabb kan vara en förklaring till att man är orolig. Men inställningen till digital vård verkar också påverkas av hur van man är att använda den typen av lösningar.

Personer med erfarenhet av digitala videobesök är nämligen mer benägna att välja ett videobesök än personer utan erfarenhet.

Har blivit mer positiv under pandemin

Drygt en fjärdedel har dock blivit mer positiva till digital vård under pandemin.

– Ökad kunskap för den enskilde om hur digital vård fungerar är viktig för att den ska bli tillgänglig för fler, säger Kristina Ström Olsson, Ifs hälsostrateg.

Några resultat från undersökningen:

  • 60 procent är positiv, eller mycket positiv till digitaliseringen inom vården.
  • 21 procent är negativ, eller mycket negativ till digitaliseringen inom vården.
  • 49 procent tror att digitaliseringen inom vården kommer att öka, och är positiv till det.
  • 31 procent tror att digitaliseringen inom vården kommer att öka, och är orolig för det.
  • 28 procent har blivit mer positiv till digital vård under pandemin.
  • 66 procent använder digitala lösningar för vårdärenden.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan