Broddar till alla 65+ en utmaning

Gratis broddar till alla över 65 år som delas ut på vårdcentraler i samband med influensavaccin. Det provas nu för andra året i Region Jönköpings län för att förebygga halkolyckor.

Broddar till alla 65+ en utmaning
Ulrika Stefansson. Foto: Region Jönköping.

Många har uppskattat broddarna, men erfarenheterna är ändå blandade, berättar Ulrika Stefansson, utredare för Folkhälsa och sjukvård i regionen, för Kvalitetsvård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

– Visst har det funnits utmaningar.  Till exempel att hitta rätt antal broddar i rätt storlekar och att räkna ut hur många som ska distribueras ut till de olika vårdcentralerna, säger hon.

 

Regionen valde en modell med halkskydd under hela foten. Det första året hade man en del kvalitetsproblem – i något hundratal fall av 41 000 distribuerade ramlade piggarna ur. Det har man försökt försäkra sig om att det inte ska hända i år då man understrukit kvalitetskravet i upphandlingen.

 

– En annan sak som vi har jobbat mer med inför den här säsongen är ett informationsmaterial som också skickas med till vårdcentralerna kring med en storleksguide och en påträdningsguide.

 

Broddprojektet är ett resultat av ett politiskt beslut i regionen. Valet att upphandla broddar som delas ut via vårdcentraler gjordes på ekonomiska och praktiska grunder. Genom att köpa många tusen broddar fick man ett bra pris.

 

– Vi tänkte att influensavaccineringen är ett lämpligt tillfälle att nå den här målgruppen. Det hade ju inte varit möjligt att skicka hem broddarna med posten till målgruppen eftersom vi inte kunde gissa deras storlek.

 

Storlekarna som skickades ut till de olika vårdcentralerna beräknades utifrån en normalfördelning med hjälp av forskningsstudier.

 

– Det är klart att det inte har blivit alldeles rätt. Och det har funnits personer som har blivit utan, när deras storlek har tagit slut, som förstås har blir besvikna. Men många har faktiskt blivit glada och hört av sig med tack också, säger Ulrika Stefansson.

 

Om ni skulle göra om det här och inte behövde begränsa er så mycket på grund av resurser – hur skulle det göras allra bäst?

 

– Allra helst skulle jag ha satsat på balansträning. Men om vi tänker broddar tror jag kanske att det hade varit bättre att skicka ut en varucheck så att var och en kunde köpa sig broddar som provas ut individuellt, så att man verkligen försäkrar sig om att de passar. Nackdelen med det är ju att man förstås inte får ett så bra pris som när vi har upphandlat så här stora volymer.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan