Danska fördelar med gemensam databas

IT I Danmark har man en gemensam databas för hantering av labbsvar som både laboratorier och vårdpersonal kan använda. Detta har visat sig vara en stor tillgång under pandemin.

Danska fördelar med gemensam databas
Den danska databasen har visat sig vara till stor nytta under pandemin. Foto: Adobe Stock

Under det gångna året har problem som beror på den decentraliserade sjukvården i Sverige blivit tydliga. Det handlar om allt från samordning av data, vad som ska registreras och hur, begreppsanvändning, dataformat och koder till rent tekniska frågor om åtkomst till och överföring av data.

I Danmark har alla viktiga aktörer jobbat tillsammans med att skapa en gemensam lösning för att hantera labbsvar. Det sker via databasen MiBa, som visat sig vara guld värd under pandemin. Bättre möjligheter att begränsa smittspridning och bättre underlag för att fatta svåra beslut är några av fördelarna.

Databas som används av alla

Grunden till allt är en gemensam datamodell och en teknisk plattform som används av alla inblandade, från laboratorier till vårdpersonal över hela landet. MiBa integreras dessutom med journalsystem för att eventuella smittskyddspliktiga fynd ska uppmärksammas direkt för att undvika smittspridning.

Man har även skapat en webbportal där medborgare kan se den information som rör dem, uppdaterad i realtid.

Värdefullt under pandemin

Läkaren Peter Steenberg, numera på det svenska företaget Autonik som skapat MiBa, började utveckla funktionaliteten till MiBa redan 2006. Han berättar att systemet tidigare har varit till nytta för att hantera olika sjukdomar, till exempel en besvärlig epidemi med en tarmbakterie.

Men coronapandemin har inneburit att datamängderna skjutit i höjden.

– Innan coronapandemin var rekordet 4 miljoner tester om året. Nu är man över det antalet per månad, berättar Peter Steenberg.

Fakta: MiBa

MiBa bygger på teknik från Intersystems plattform Caché. Databasen är framtagen för att hantera data kring alla typer av laboratorieanalyser, odlingsfynd, och övrig information som hör till laboratoriesvaret.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan