Testbädd för 5G tar sikte på vården

Digitalisering För att underlätta användningen av ny teknik inom vård och omsorg öppnar LTU nu Sveriges nordligaste testbädd för 5G. Först ut är ett videokonferenssystem och en tillsynsrobot.

Testbädd för 5G tar sikte på vården
Tomas Vedestig, vårdanställld och även ordförande i socialnämnden i Övertorneå kommun. Foto: Marcus Stenberg

5G kan skapa helt nya möjligheter för användningen av ny teknik inom vård och omsorg. Luleå tekniska universitet ska nu testa tekniken på ett särskilt boende i Övertorneå. Det blir därmed Sveriges nordligaste testbädd för 5G.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi hoppas att testmiljön ska stimulera till innovation och nya idéer, att företag får möjlighet att testa och demonstrera banbrytande 5G-baserade produkter och tjänster som kan bidra till bättre och mer kvalitativ vård, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem och projektledare för 5G för vård och omsorg i övre Norrland.

Robot gör virtuella besök

Först ut i testbädden är Luleåbaserade Compodium som ska testa sin videokommunikationslösning Vidicue och vårdbolaget Camanios som ska testa en tillsynsrobot som gör virtuella besök hos boende.

Satsningar som den i Övertorneå är viktiga för utvecklingen av nya tjänster för 5G. För Region Norrbottens del kan 5G bidra med innovationer som är viktiga för att digital vård och omsorg ska fungera även på platser långt utanför tätorterna.

Effektivare vård

– I ett så stort län som Norrbotten kan det bidra till att kompensera för den ökade belastningen på vård- och omsorgstjänster som en åldrande befolkning innebär, säger Staffan Lundberg, regional digitaliseringskoordinator på Region Norrbotten.

Satsningen görs inom ramen för projektet 5G för vård och omsorg i övre Norrland.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan