Södra Lappland testar digitala lösningar

God och nära vård I samarbete med regionen ska en rad kommuner i södra Lappland nu testa lösningar för digitala arbetssätt, bland annat hemmonitorering. Projektet ingår i omställningen till en god och nära vård.

Elin Bergarp leder projektet Digital transformation för god och nära vård i Region Västerbotten.

Inom omställningen till en god och nära vård i södra Lappland pågår flertalet olika projekt. Ett av dem är Digital transformation som syftar till att hjälpa verksamheterna att ställa om till mer digitala arbetssätt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi vill hjälpa vården och omsorgen att ställa om på ett långsiktigt och hållbart sätt, säger Elin Bergarp, i ett pressmeddelande.

Hon är projektledare för projektet Digital transformation för god och nära vård i Region Västerbotten.

Gör mätningar i hemmet

I projektet kommer varje kommun i södra Lappland tillsammans med Region Västerbotten få möjligheten att införa hemmonitorering och två nya digitala lösningar.

Först ut är Åsele, Dorotea och tätt därefter följer Lycksele, Malå och Vilhelmina.

När en patient får hemmonitorering innebär det att patienten själv kan utföra vissa mätningar i hemmet. På så vis kan avvikelser upptäckas tidigt och vissa sjukhusbesök kan undvikas.

Hemmonitorering kan passa bra för personer med exempelvis hjärtsvikt eller diabetes. Det innebär också att patienter kan spendera mer tid i hemmet och mindre tid på sjukhus och hälsocentraler.

Avlastar och effektiviserar

I projektet ingår även andra digitala hjälpmedel, exempelvis digitala nycklar, nattillsyn eller automatisk medicindispenser.

– Det digitala ska inte ersätta människorna. Digitala hjälpmedel gör oss mer effektiva och avlastar. Så de som arbetar i vård och omsorg kan göra det som bara just människor kan göra, se behov, ge personlig vård och stöd och finnas där för människor, säger Elin Bergarp.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan