Digital mässa prisade digitalt nytänkande

Digitalisering Vitalis stipendium och eHealth Award delades på tisdagen ut på Vitalis-mässan, som i år helt och hållet är digital på grund av coronapandemin.

Digital mässa prisade digitalt nytänkande

Stipendiet gick till Måns Lööf, sjuksköterska och digital vårdutvecklare i Region Gävleborg. Han prisas för kommunikationsverktyget Hipr. Det används idag inom såväl BUP som i regionens vuxenpsykiatriska mottagningar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsvård.se premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

 

– Det har varit en fantastisk men också väldigt tuff resa, att ta idén från golvet och lyckas få in den i den dagliga verksamheten. Att nu vinna Vitalis-stipendiet på toppen av det är en härlig bekräftelse, säger han i ett pressmeddelande.

Hipr bygger på en app, som används av patienterna varje dag. Där registreras att de tagit sin medicin samt puls och blodtryck. Patienterna kan också beskriva effekten av medicinen och eventuella biverkningar.

På mottagningen registrerar en sjuksköterska patientens upplevelser och kan kommunicera kring behandlingen via ett säkert meddelarförfarande.

Effektiviteten har ökat påtagligt sedan appen togs i bruk för två år sedan: personalen uppger att de kan ta hand om upp till 90 procent fler patienter per dag – dessutom med ökad vårdkvalitet.

Stipendiesumman på 50 000 kr, vill Måns Lööf använda för att vidareutveckla appen.

– Jag vill göra den ännu bättre. Självklart hoppas jag också att fler regioner vill koppla på det här arbetssättet. Jag vet att det finns andra regioner som är klara att köra igång.

Årets eHealth Award tilldelades scale up-företaget SidekickHealth, som tagit fram en interaktiv mobillösning för sundare livsvanor i form av ett spel. Det kan medverka till att förebygga en rad livsstilssjukdomar, rökning, diabetes och inflammatoriska tarmsjukdomar.