”Digital vård är så mycket mer än doktor i mobilen”

Den utredning som i oktober ska lägga ett förslag om hur digital vård ska kvalitetssäkras fokuserar på digitala vårdmöten, den typ av tjänster som Kry, Min Doktor med flera erbjuder.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men digitala tjänster är mycket mer än att besöka en läkare i mobilen. I en personcentrerad vård har de en viktig roll som stöd för egenvård. Det påminde Emma Spak, samordnare för nära vård på SKL, om.

– Det blir ett snävt perspektiv om vi bara talar om digitala tjänster i form av synkrona läkarbesök med digital teknik

Emma Spak, Samordnare Nära Vård, SKL. Foto: Birgitta Ländin.

. En stor och viktig roll har också de integrerade digitala tjänsterna som stöd för egenvård vid tillstånd som KOL, diabetes eller hjärtsvikt, där man kan använda monitorering i hemmet för att se om man behöver justera sin medicin.

Den formen av digitala tjänster växer redan och har en stor potential för framtida vård av personer med kroniska sjukdomar. Och medan läkarbesök i mobilen hittills mest har en ung patientgrupp är det här tjänster om kommer många äldre till del.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan