”Krigszon” på Danderyds akut

15-timmarspass för sjuksköterskor, uteblivna lunchraster, ingen sköterska i triagereceptionen. Så har arbetet på akutmottagningen på Danderyds sjukhus bedrivits i perioder denna sommar, då man till följd av sjuksköterskebristen har haft stora brister i bemanningen. I förra veckan lämnade Vårdförbundet in en anmälan till Arbetsmiljöverket, och strax därefter gick sjukhusledningen ut med ett uttalande om att de delar personalens bild av krisen på akutmottagningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I tidningen Vårdfokus berättade en av sjuksköterskorna på akuten om den prekära situationen, där sjuksköterskor som kommit från andra avdelningar för att stötta blev chockerade.

– När de sjuksköterskorna kom ned hit och började jobba beskrev de situationen som en krigszon. De förstår inte hur vi kan arbeta här. Från början kom de frivilligt, men när de varit här ville de inte återkomma utan sa att de var rädda om sin legitimation. Så nu beordras de hit istället, sa Daniela Tapia, sjuksköterska och skyddsombud på akutmottagningen till Vårdfokus.

Arbetsmiljöverket kommer nu att inspektera arbetsplatsen. Sjukhusledningen har satt samman en handlingsplan för att ta itu med problemen på både kortare och lite längre sikt.

– Vi kommer att genomföra handlingsplanen skyndsamt och sjukhusledningen arbetar

Yvonne Haglund Åkerlind, vd på Danderyds sjukhus. Foto: Johan Adelgren, Danderyds sjukhus

intensivt med omedelbara åtgärder för att förbättra läget, säger VD Yvonne Haglund Åkerlind i ett pressmeddelande.

Men även på sikt måste bemanningsfrågan lösas.

– Det gör vi bland genom att förstärka resurserna från vårt interna bemanningscentrum, utöka avtalen med extern personal som kan erbjuda hög kompetens och intensifiera våra rekryteringsinsatser. Vi kommer även att tillsätta fler undersköterskor som kan ta en stor andel av den basala omvårdnaden av patienter, fortsätter Yvonne Haglund Åkerlind.

Danderyd har sedan början av förra veckan också styrt om ambulanser så att de istället för att köra patienter till Danderyd veckan har skickats till den nya intensivakuten på Nya Karolinska.

 

Hämtar fler artiklar
Till startsidan