”Läget liknar nu en pandemi”

Stäng skolor med smittade elever och förbjud stora folksamlingar. Läget liknar nu en pandemi. Det skriver flera forskare i en debattartikel i Läkartidningen.

”Läget liknar nu en pandemi”
Foto: Pixabay.

Folkhälsomyndigheten bör ta uppdraget att minska spridningen av det nya coronaviruset på större allvar, menar forskarna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Artikeln publiceras samtidigt som Sverige fått det första intensivvårdsfallet till följd av coronaviruset och även tycks ha fått minst ett fall av smittspridning där den sjuka personen inte rest eller träffat någon med känd smitta.

– Det är dags att Folkhälsomyndigheten omprövar sin nuvarande passiva strategi på samma sätt som de fått ta tillbaka tidigare uttalanden om att viruset inte skulle spridas utanför Kina, säger Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet i ett pressmeddelande.

I debattartikeln i Läkartidningen skriver Joacim Rocklöv, Fredrik Elgh och Henrik Sjödin vid Umeå universitet tillsammans med Bo Lundbäck, Elin Larsson och Björn Olsen vid Göteborgs respektive Uppsala universitet och Karolinska Institutet att läget med coronaviruset nu liknar en pandemi. Coronaviruset visar större överförbarhet än säsongsinfluensa och även dödligheten förefaller bli större, i synnerhet bland äldre.

 Storbritannien har man hittills upptäckt ungefär lika många fall som i Sverige, påtalar forskarna. Men där försöker myndigheterna bromsa smittspridningen även genom att förhindra stora folksamlingar, uppmanar till minskat resande och stänger ned skolor och vårdinrättningar om personal misstänks ha smittats.

– Sverige bör ta efter Storbritannien och andra länder som agerar resolut för att i ett så tidigt skede som möjligt på alla tillgängliga sätt aktivt bromsa spridningen av coronaviruset. Ju längre man väntar, desto svårare blir det, säger Joacim Rocklöv.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan