Läkemedelsverket får kvalitetsstämpel

Kvalitetsarbete WHO har satt sin kvalitetsstämpel på det europeiska nätverket EMRN där även svenska Läkemedelsverket ingår. De är därmed först i världen att få detta erkännande.

Läkemedelsverket får kvalitetsstämpel
Läkemedelsverket är med i arbetet med att förbättra tillgången till säkra och effektiva läkemedel för patienter. Foto: Johnér

Världshälsoorganisationen WHO har nu godkänt det det europeiska nätverket EMRN som ett regionalt nätverk och ger den WLA-status (WHO Listed Authority).

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det innebär att nätverket efterlever de standarder som WHO ställer krav på, men ger även ett kvitto på att de har ett engagemang för att driva ständiga förbättringar och excellens i den regulatoriska tillsynen.

Säkrar tillgången på effektiva läkemedel

Läkemedelsverket arbetar tillsammans med EU:s läkemedelsmyndigheter för att förbättra tillgången till säkra och effektiva läkemedel. EMRN består av Europeiska kommissionen, den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och de 30 nationella läkemedelsmyndigheterna i EU:s medlemsländer.

De är nu alltså det första regionala nätverket för läkemedelsmyndigheter som godkänns av WHO.

Kvalitetsstämpel på arbetet

– Godkännandet visar att Läkemedelsverket tillsammans med EU:s läkemedelsmyndigheter är ledande inom sitt område och arbetar för att förbättra tillgången till säkra och effektiva läkemedel för patienter i hela Europa och globalt. Det är betydelsefullt för folkhälsan och en kvalitetsstämpel på vårt arbete, säger Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson i en kommentar.

Fakta: WLA – WHO Listed Authority

För att en myndighet eller ett regionalt nätverk ska bli auktoriserad (WLA) av WHO krävs det att den kan visa att den uppfyller alla krav som organisationen ställer på läkemedelsreglering. Den ska bland annat:

  • Ha tydliga och välfungerande regler för läkemedel.
  • Ha tillräckligt med kunniga och erfarna personer som arbetar med läkemedelsfrågor.
  • Arbeta på ett öppet och transparent sätt.
  • Tar ansvar för sina beslut.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan