Stockholm inför vårdförlopp för stroke och TIA

Förbättringsarbete Det ska inte spela någon roll var i landet man drabbas av en stroke eller TIA, vården ska vara lika för alla. Det är bakgrunden till ett långsiktigt förbättringsarbete inom sjukvårdsregion Stockholm-Gotland.

Stockholm inför vårdförlopp för stroke och TIA
Foro: Adobe Stock

Varje år drabbas cirka 25 000 svenskar av stroke. Det är en av de stora folksjukdomarna i Sverige och den tredje vanligaste dödsorsaken efter hjärtinfarkt och cancer. Dessutom får omkring 8 000–12 000 personer transitorisk ischemisk attack (TIA), som är ett förebud för stroke.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu har sjukvårdsregionen Stockholm-Gotland inför ett personcentrerat och sammanhållet vårdförlopp för tidiga insatser vid stroke och TIA. Det innebär att alla akutsjukhus i sjukvårdsregion Stockholm-Gotland har ett enhetligt sätt att ta hand om patienter som får en stroke eller TIA.

Standar som garanterar jämlik vård

– Nu har vi ett gemensamt kunskapsstöd som anger standard, vilket ger möjlighet att erbjuda alla invånare samma jämlika goda vård oavsett var i sjukvårdsregionen de bor, säger Annika Berglund, ordförande för nationell arbetsgrupp stroke och sjuksköterska vid Tema Neuro på Karolinska Universitetssjukhuset i en presskommentar.

Vårdförloppet ger ett tydligt och detaljerat stöd så att medarbetare kan arbeta systematiskt, kunskapsbaserat och enhetligt med stroke. Det handlar om vilka insatser som ska genomföras vid olika tidpunkter i vårdkedjan.

Vårdförloppet påbörjas vid patientens första kontakt med vården vid misstanke om stroke och avslutas inför utskrivning från strokeenhet. Det lyfter också fram betydelsen av patientens medverkan i utredningen och behandlingen.

Vårdförloppet stroke och TIA – tidiga insatser och vård

  • Har tagits fram inom det nationella systemet för kunskapsstyrning inom hälso- och sjukvård.
  • Utgår från Socialstyrelsens riktlinjer och bästa tillgängliga kunskap. Arbetet med att införa det pågår i landets alla regioner.
  • Syftet är att råda bot på det faktum att strokevården i Sverige är ojämn och ojämlik.
  • I Stockholm pågår dessutom ett arbete med att införa ett nationellt vårdförlopp för vård och rehabilitering efter en stroke. Det vårdförloppet, som också ska införas i alla regioner, omfattar utskrivning, rehabilitering och uppföljning livet ut.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan