Löfte om test kraschade app i Region Stockholm

Coronaviruset När Region Stockholm lovade alla regionens invånare möjlighet att gratis testa sig för pågående eller genomgången covid-19 från måndag den 15 juni kraschade appen Alltid öppet på grund av det stora intresset.

Löfte om test kraschade app i Region Stockholm

Regionen har lovat att alla som vill ska få testa sig, både för antikroppar eller en pågående infektion. Men appen man hänvisade till för bokning klarade alltså inte det initiala trycket, då bokningar för de två närmaste veckorna skulle kunna göras.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsvård.se premium

Läs vidare – starta din prenumeration

Redan prenumerant?

Samtidigt som testerna nu i allt högre grad erbjuds till allmänheten varnar man från Folkhälsomyndigheten för risken för felaktiga eller feltolkade svar från antikroppstester.

Sedan förra veckan finns en vägledning kring hur testerna ska användas. Den gäller både laboratorietester och snabbtester och riktar sig till de vårdgivare som utför testerna.

– När antikroppstester används för att ge resultat på individnivå krävs det att testets specificitet, träffsäkerhet, är mycket hög. Annars är risken stor att en del av de positiva resultaten är falskt positiva, och att personen då tror att den har antikroppar fast så inte är fallet, säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell på myndighetens webbsida.

Vägledningen innehåller olika räkneexempel som visar hur provresultaten varierar utifrån testets specificitet, träffsäkerhet, och förekomsten av antikroppar i befolkningen.

I vilken utsträckning som påvisad förekomst av antikroppar hos en person betyder att individen är immun, eller hur länge immuniteten kvarstår, är ännu inte helt klarlagt utifrån den kunskap som finns om SARS-CoV-2 idag, påminner myndigheten.

Läs rekommendationen