Mer jämlik vård med ny mansmottagning

Mer jämlik vård med ny mansmottagning

En mottagning för unga män som är för gamla för ungdomsmottagningen, det är tanken med mansmottagningen på Flogsta vårdcentral i Uppsala. Mottagningen har drivits som projekt sedan 2015 men kommer nu att bli en del av ordinarie verksamhet, efter beslut förra veckan. Kerstin Lind och Kerstin Karlqvist Falk är barnmorskor och initiativtagare, och driver mottagningen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi ville kunna erbjuda en jämlik vård. Tjejerna kan gå till barnmorskemottagningar för preventivmedelsrådgivning och sexuell hälsa, men killarna har inte haft någon liknande instans att vända sig till.

De har båda jobbat på ungdomsmottagningar och har många gånger fått ta emot unga killar som fortsätter att komma, trots att de egentligen är för gamla.

Den nya mottagningen, som riktar sig till män mellan 20 och 29 år, har öppet en dag i veckan. Intresset har varit stort och på ett år har de haft närmare 600 besök, mot målet som var 450.

– Vi har fått klämma in vissa besök utöver mottagningstid. Vi ser behov av en drop-in-mottagning.

De flesta besök handlar om könssjukdomar, att man vill testa sig. Men Kerstin Lind och Kerstin Karlqvist Falk påpekar att det ingår i deras uppdrag att fråga också om livsstil och levnadsvanor.

– Då kommer det fram andra frågor som handlar om våld och psykisk ohälsa bland annat.

De ser satsningen även som en del i att ett långsiktigt jämställdhetsarbete.

–  Vi lyfter kondomen som preventivmedel, ansvaret att skydda sig ligger annars traditionellt sätt på tjejen. Och vi pratar om vikten av kärleksfullt sex exempelvis. Jämställdhet är även en fråga för män.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan