Den viktigaste insatsen för att upptäcka cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer är gynekologisk cellprovtagning. Ändå är det många kvinnor som uteblir från sina kontroller. Region Östergötland har precis sjösatt ett projekt för att nå de så kallade uteblivarna, det vill säga de som inte dykt upp trots kallelser på 6-8 år.
Riktade insatser ska förebygga livmoderhalscancer
De kvinnor som uteblir från cellprovtagning har högre risk att drabbas av livmoderhalscancer. Region Östergötland har precis sjösatt ett projekt för att nå uteblivarna.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
– De som inte går på sina provtagningar är de med störst risk att få cancer, om man däremot kommer regelbundet så är man skyddad till 90 procent, säger Caroline Lilliecreutz, mödrahälsovårdsöverläkare och initiativtagarna till projektet.
Det är omkring 11 000 kvinnor som uteblir i regionen, flest i socioekonomiskt utsatta områden och bland lågutbildade, men även i den gruppen kvinnor mellan 35-50 år som jobbar mycket.
För hitta alternativa sätt att möta målgruppen och nå en mer jämlik vård, har projektet två metoder för att kartlägga behoven. En grupp av kvinnorna får ett självtest för HPV-infektion hemskickat.
– Självestet är inte samma sak som cellprovet, men det finns ett samband mellan HPV-virus och livmoderhalscancer, därför är det viktigt att de med en infektion kommer in.
Kvinnan genomför testet själv hemma och skickar tillbaka det för analys. Om testet är positivt får kvinnan en kallelse till cellprov och undersökning hos läkare. Den andra gruppen blir uppringd av en barnmorska, och får själva välja om de vill komma på ett cellprov eller få ett test hemskickat.
– Här försöker vi utreda varför de inte kommer genom att fråga och erbjuda alternativ.
Den tredje gruppen är en kontrollgrupp som fortsätter att få årliga påminnelser per brev.
Projektet kommer att drivas under hela 2016 och eventuellt en bit in på 2017. Om någon av metoderna faller väl ut är målet att därefter införa det som en klinisk rutin.