Nio landsting lyckades minska antalet inhyrda

Kostnaderna för inhyrd personal inom primärvården fortsätter att öka, men ökningen sker i en lägre takt än tidigare. Det framgår av den senaste bemanningstrenden, som redovisas av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Alla landsting och regioner har under 2018 ökat antalet tillsvidareanställda, visar trenden.

Nio landsting och regioner har minskat sina kostnader för inhyrd personal under 2018 års andra kvartal –  Blekinge, Jämtland, Kronoberg, Västerbotten, Halland, Örebro, Gotland, Västernorrland och Jönköping. Minskningen i primärvården omfattar alla personalkategorier.

– Hälso- och sjukvården är på rätt väg, men utvecklingen tar längre tid än beräknat, säger Hans Karlsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Målet för regioner och landsting var att bryta trenden för kostnadsutvecklingen under våren 2018 för att sedan nå ett oberoende av inhyrd personal inom hälso- och sjukvården den 1 januari 2019. I Bemanningstrenden visar att ett resultat är en klart lägre kostnadsutveckling under de tre senaste kvartalen, sex procent istället för 25 procent under början av 2017.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan