Äldre personer som har många läkemedel löper också en ökad risk för skador på grund av mediciner. Ett sätt att öka patientsäkerheten är att äldre personer blir mer involverade i sin egen vård.
Ny läkemedelsplan ska främja äldres patientsäkerhet
Äldrevård Hur kan man med hjälp av de äldre själva ge en säkrare läkemedelsbehandling och bättre uppföljning? Det har en avhandling vid Hälsohögskolan i Jönköping tittat närmare på.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Litar på att vården har koll
I flera studier har Malin Holmqvist, doktorand på Hälsohögskolan, Jönköping University och klinisk apotekare på Region Jönköpings län, tittat närmare på äldre personers läkemedelsanvändning och hur man kan förbättra rutinerna kring den.
Hon kan konstatera att äldre vill vara involverade i uppföljningar av sin läkemedelsbehandling. Men samtidigt litar de på att vården hela tiden utvärderar och ser till att de får rätt behandling.
Denna tillit kan innebära att de äldre inte ifrågasätter sin läkemedelsbehandling.
Verktyg för att öka samsynen
Även läkare och sjuksköterskor i primärvården pekar på hur viktigt det är att det finns resurser som ser till att äldre, och deras anhöriga, samt annan hälso- och sjukvårdspersonal kan samarbeta bättre.
Malin Holmqvist har därför tagit fram en prototyp till en läkemedelsplan som kan öka samsynen och främja patientsäkerheten.
Syftet är att ge den äldre personen och hälso- och sjukvårdspersonal en gemensam bild kring läkemedelsbehandlingens syfte och mål. Hur och när ska man utvärdera den samt vem är ansvarig för att göra vad?
Lätt att komma åt och överblicka
– De medverkande ansåg att läkemedelsplanen ska kunna stödja kommunikation, kontinuitet och interaktion, och att informationen i läkemedelsplanen ska finnas i tillräcklig omfattning och vara anpassad för berörda. Den ska också vara lätt att komma åt och överblicka, säger Malin Holmqvist.
Prototypen för läkemedelsplanen har testats i primärvård. Nu pågår analys av data innan resultaten kan publiceras.