Nytt läge i coronakampen

Kampen mot coronaviruset går nu in i ett nytt skede. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under tisdagen, då nya siffror visade 60 nya fall i Stockholmsområdet under det senaste dygnet.

Smittskyddsläkare, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten hade samlat till en pressträff där Anders Wallensten vid Folkhälsomyndigheten klargjorde att man slutar med den smittspårning från ”importfall” man hittills ägnat sig åt. Fokus är nu istället på att fånga upp sjuka personer och isolera dem för att förhindra en fortsatt spridning, inte minst inom vården. Allt fler tecken tyder på att Sverige har fått en inhemsk spridning, och risken för sådan har nu uppgraderats från måttlig till ”mycket hög” Särskilt är det Stockholm och Västra Götaland som är drabbat.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

 

Allmänheten uppmanas också till försiktighet vid besök på sjukhus eller äldreboenden, vilket i synnerhet gäller den som vet att den kan ha varit i närheten av smittan.

 

Medarbetare i flera regioner har uttryckt en oro för tillgången på skyddsmateriel, skyddsmasker, visir och annat.

 

– Vi har just nu en kapacitet för 1 440 vårddygn i hela landet, sa Taha Alexandersson på Socialstyrelsen. Vi arbetar nu i flera steg för att förbättra läget, där steg ett är att försäkra om att regionerna kan hjälpa varann så att den som bäst behöver de här lagren får den, och att när det kommer in mer att det också då går till de som har störst behov.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan