Bristen på specialistsjuksköterskor är en utmaning i både Sverige och Europa, inte minst inom intensivvården. Det blev extra tydligt under pandemin.
Nytt projekt rustar sjuksköterskor inför kommande kriser
Krisberedskap Bättre intensivvård i Europa och en gemensam kompetens inom kris- och katastrofberedskap. Det är idén med ett nytt internationellt projekt som riktar sig till specialistsjuksköterskor inom intensivvård.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Men nu ska sjuksköterskor från Karolinska universitetssjukhuset bli bättre rustade inför kommande kriser.
Nytt projekt för kompetensutveckling
Idag presenterade Karolinska ett nytt europeiskt samarbete som ska vässa sjuksköterskornas kompetens.
Tillsammans med andra sjukhus som ingår i European University Hospital Alliance, EUHA, ska Karolinska universitetssjukhuset delta i det EU-finansierade projektet EUCARE.
Projektet pågår under tre år och riktar sig till specialistsjuksköterskor i intensivvård. Tanken är att ge deltagarna ökad kunskap inom kris- och katastrofberedskap, men även främja lärandet mellan intensivvårdsavdelningar.
Stabilare och bättre vård
– Vi bygger en gemensam kompetens inom kris- och katastrofberedskap. Projektet ger oss ett kontaktnät av olika kunskaper som ska göra oss mer hållbara och motståndskraftiga. För patienten kan det i förlängningen betyda stabilare och bättre vård under speciella omständigheter, säger Katarina Meijers, verksamhetschef för omvårdnad vid Tema Akut och Reparativ Medicin i Solna.