Nytt verktyg kapade köerna i Eskilstuna

Nytt verktyg kapade köerna i Eskilstuna

I mars förra året var det över 500 personer med diabetes som stod i kö för ögonbottenfotografering på Mälarsjukhuset i Landstinget Sörmland, och köerna växte stadigt. En ny kamera löste problemet. Redan i september var köerna borta.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Vi insåg ju att vi var tvungna att göra något och tog in den nya kameran på prov. Jag var faktiskt lite skeptisk till att den skulle ge tillräckligt bra bilder, men vi såg ju snabbt att den fungerade väldigt bra, berättar Carina Erlandsson, ögonsjuksköterska på kliniken.

Ögonkliniken på Mälarskjukhuset gör regelbunden screening av diabetespatienter för att upptäcka förändringar på blodkärlen i näthinnan. Med den gamla typen av kamera var patienterna tvungna att ta ögondroppar som skulle verka 30 minuter innan undersökning. Med den nya kameran tar undersökningen 10 minuter och inga droppar behövs.

– Det har gjort att vi har kunnat öppna drop in-mottagning. Nu kan patienterna komma när det passar dem och väntan behöver aldrig bli särskilt lång.

Det har i sin tur inneburit att fler kommer till undersökningen. Dessutom slipper patienterna dropparna som utvidgar pupillerna och som kan göra det svårt att gå direkt till jobbet efteråt.

Kameran som används finns idag bara på tre ställen i Sverige och innebar förstås en stor investering, men Carina Erlandsson konstaterar att fördelarna är stora för såväl patienter som personal.

– Det nya verktyget har frigjort tid för ögonsjuksköterskorna och gjort att vi kan använda resurserna smartare. Drop in-systemet funkar också väldigt bra och vi slipper krånglet med tidsbokningarna.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan