Omställningen till nära vård måste gå snabbare

Nära vård Regioner och kommuner har blivit bättre på att samverka kring personer som behöver insatser från olika vårdgivare. Men när det gäller kontinuitet, tillgänglighet och delaktighet för patienten finns det fortfarande mycket att göra.

Omställningen till nära vård måste gå snabbare
Foto: Adobe Stock

Varje år följer Socialstyrelsen upp omställningen till en god och nära vård för att se hur långt regioner och kommuner har kommit.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Årets rapport visar att det skett förbättringar, framför allt när det gäller samverkan mellan kommuner och regioner. På många håll har man inrättat team och roller som ansvarar för samordningen mellan vårdgivare. Däremot behöver samverkan mellan primärvården och specialistvården bli bättre, enligt rapporten.

Patienter upplever inte delaktighet

Men inom andra centrala områden har utvecklingen inte alls gått framåt, ibland till och med försämrats. Patientens möjlighet att vara delaktig är ett sådan område.

Det är fortfarande få regioner som infört dokumenterade överenskommelser mellan patient och vårdgivare om hur vården ska planeras. Totalt uppger fem regioner att de infört patientkontrakt eller motsvarande brett i regionens hälso- och sjukvårdsverksamhet. Patienterna upplever inte heller någon förbättring när det gäller deras delaktighet i vården.

Känner inte till fast läkarkontakt

Omställningen till god och nära vård ska också ge bättre kontinuitet i vården. Enligt regionerna och kommunerna själva går det arbetet framåt. I enkätsvar uppger exempelvis regioner att i snitt 59 procent av befolkningen har en fast namngiven läkarkontakt.

Samtidigt visar andra mätningar att många patienter inte känner till att de har en fast läkarkontakt.

När det gäller tillgänglighet till vården pekar indikatorerna åt olika håll. Andelen patienter som fått en medicinsk bedömning i primärvården inom tre dagar har ökat, men andelen på särskilt boende som fått möjlighet att träffa läkare har minskat jämfört med 2013.

Dessutom har antalet överbeläggningar och utlokaliseringar per 100 disponibla vårdplatser mer än fördubblats det senaste decenniet.

Resultaten når för få

– En god och nära vård innebär att primärvården ska erbjuda en trygg och kontinuerlig kontakt och att vården organiseras utifrån patientens behov. Men det ser ännu väldigt olika ut i både regioner och kommuner, och resultaten når för få. Omställningen behöver gå snabbare och gå från spridda projekt till generellt införda arbetssätt och tjänster, säger Maria Hilberth, enhetschef på Socialstyrelsen.

För att omställningen ska bli mer genomgripande och få effekt för invånare och patienter behövs strategiska beslut på ledningsnivå i kommuner och regioner, poängterar hon.

– Man behöver jobba mer enhetligt och långsiktigt med de insatser som har visat sig ha bäst effekt.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan