Tre av tio har en fast läkare

Fast läkare Tillgången till en fast läkarkontakt är en viktig pusselbit i omställningen till nära vård. Men fortfarande är det bara tre av tio som har det. ”Resultatet är ett tydligt underkännande av regionernas och regeringens arbete i den här frågan” säger Läkarförbundets ordförande.

Tre av tio har en fast läkare
Enligt patientlagen ska alla ha möjlighet till en fast läkarkontakt i primärvården. Foto: Adobe Stock

Enligt patientlagen ska alla ha möjlighet till en fast läkarkontakt i primärvården som kan samordna och skapa kontinuitet för patienten.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Men utvecklingen går långsamt. Enligt årets kartläggning från Vård- och omsorgsanalys är det ungefär tre av tio i befolkningen som uppfattar att de har en fast läkare. Den andelen har inte ökat sedan 2020.

Bekymrad över resultatet

Cecilia Dahlgren, utredare och projektledare vid Myndigheten för vård- och omsorgsanalys, är bekymrad över resultatet.

– Vi vet att patienter som har en fast läkare har bättre upplevelser av vården än de som inte har en fast läkare. Bland annat känner de sig mer delaktiga i sin vård och uppfattar också att de har en bättre tillgång till vård.

I grupper som generellt har ett högre vårdbehov är också andelen med en fast läkare är högre.

Samtidigt finns det regionala skillnader i tillgång till fast läkare – skillnader som inte kan förklaras av skillnader i behov. Det tyder på att andra faktorer också påverkar möjligheten att få en fast läkare. Det kan till exempel vara att tillgången till specialistläkare i allmänmedicin varierar över landet.

Få har tagit fram handlingsplaner

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet, ser allvarligt på resultatet.

– Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården, säger hon i en kommentar till rapporten.

Hon konstaterar att resultatet är ett tydligt underkännande av regionernas och regeringens arbete i den här frågan. En egen kartläggning som Läkarförbundet gjort visar att endast tre regioner har fattat beslut om att nå Socialstyrelsens riktvärde på 1 100 invånare per specialistläkare i primärvården och antagit handlingsplaner för att nå målet.

Vill se skarpare lagstiftning

Läkarförbundet till därför se skarpare lagstiftning och att de medel som staten avsätter för att stärka primärvården villkoras. Till exempelvis skulle man kunna ställa krav på att regionerna tar fram handlingsplaner för hur de ska nå det nationella riktvärdet om en läkare på 1 100 invånare.

– Om regeringen menar allvar med att bygga ut primärvården behöver de ställa tydligare krav på regionerna, säger Sofia Rydgren Stale.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan