Trots lagstiftning om rätt till en fast läkarkontakt går utvecklingen trögt. Det konstaterar Läkarförbundet i en rapport där de granskat målet om fast läkarkontakt. Enligt riktvärdet från Socialstyrelsen ska det finnas en specialistläkare perl 1 100 invånare.
Primärvården saknar 4 400 allmänläkare
Nära vård Antalet läkare på vårdcentralerna behöver fördubblas för att nå de nationella målen om antal specialistläkare per invånare. Det visar en rapport från Läkarförbundet som nu vill se skarpare lagstiftning och att statliga medel villkoras.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Det innebär att det idag saknas 4 400 specialistläkare i allmänmedicin för att nå det målet. Att rekrytera till den nivån skulle öka primärvårdens kostnader med drygt 7,5 miljarder kronor per år, enligt rapporten.
Prioriterar inte frågan
– Regionerna prioriterar inte frågan. Om regeringen menar allvar med att bygga ut primärvården behöver de ställa tydligare krav på regionerna, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet i ett pressmeddelande.
Samtidigt finns det ett stort glapp mellan vad regionerna uppger och hur befolkningen upplever tillgången till en fast läkare. I en kartläggning som Vård- och omsorgsanalys presenterade tidigare i höstas uppgav endast 3 av 10 svenskar att de har tillgång till en fast läkare. Men en uppföljning från Socialstyrelsen visar att regionerna 2023 uppgav att nära 60 procent av invånarna hade en namngiven fast läkarkontakt.
Sverige sticker ut
I rapporten konstaterar man också att Sverige sticker ut i ett internationellt perspektiv.
Andelen allmänläkare utgör endast 14 procent av hela läkarkåren, vilket placerar Sverige bland de sju länder med lägst andel specialister i allmänmedicin bland de europeiska länderna i OECD. I Finland är exempelvis motsvarande siffra 38 procent.
Läkarförbundet efterlyser nu en lagändring som innebär att patienter ska listas på en namngiven läkare, inte bara på en vårdcentral.
Krav på handlingsplaner
Förbundet vill också att de medel som staten avsätter för att stärka primärvården villkoras genom att exempelvis ställa krav på att regionerna tar fram handlingsplaner för hur de ska nå det nationella riktvärdet om en läkare på 1 100 invånare.
– Att alla svenskar ska kunna välja en namngiven läkare är den enskilt viktigaste åtgärden för att förbättra kontinuiteten och tillgängligheten i vården. Regeringen behöver sätta ett hårdare tryck på regionerna, genom att ställa tydligare krav hur medlen används och ta initiativ till en skärpt lagstiftning som innebär att invånare listas på läkare, säger Sofia Rydgren Stale.