Socialstyrelsen har följt utvecklingen av patientsäkerhet de senaste fem till tio åren med utgångspunkt i den nationella handlingsplanen Agera för säker vård. Uppföljningen visar att det blivit bättre inom en rad viktiga områden.
Patientsäkerheten har blivit bättre – och sämre
Patientsäkerhet Inom många områden har patientsäkerheten blivit bättre. Det visar en ny uppföljning som Socialstyrelsen har gjort. Men allt pekar inte åt rätt håll. Vårdskador är ett område där det har skett förbättringar, medan tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin har blivit sämre.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Av totalt 59 indikatorer kan man notera förbättringar inom 19 indikatorer. Till exempel har vårdskadorna minskat samtidigt som riskförebyggande åtgärder och patienternas upplevelse av delaktighet har ökat.
Positiv trend inom vårdskador
Ett område där man ser en tydlig förbättring är skador och vårdskador inom allmän vuxenpsykiatri. Här har siffrorna i det närmaste halverats under perioden 2019–2023.
Även förskrivningen av antibiotika inom tandvården pekar på en tydligt nedåtgående trend under den senaste tioårsperioden.
Sämre inom barn- och ungdomspsykiatrin
Områden där tydliga försämringar skett gäller exempelvis tillgången till vård och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Andelen barn och unga där utredning startat inom 30 dagar har minskat från drygt 82 procent 2015 till knappt 50 procent 2023.
– Det här har vi även noterat i den kartläggning av tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin som Socialstyrelsen nyligen tog fram och som visade att omkring 70 procent av resurserna slukas av utredning och behandling av adhd där antalet patienter ökat kraftigt under senare år, säger Mattias Fredricson, avdelningschef på Socialstyrelsen i en kommentar.
Siffrorna i visuell förpackning
En nyhet för i år är att några av de indikatorer som Socialstyrelsen undersökt nu finns visualiserade på Socialstyrelsens webbplats.
Det innebär att det nu går att följa och jämföra några av perspektiven i utvecklingen av patientsäkerhetsarbetet nationellt, i regioner och kommuner. Här finns länk till visualiseringen för patientsäkerhet