Prisbelönt forskare fångar patientens egna frågor

– Jag har alltid fått idéerna till min forskning genom patientkontakt. I våra studier försöker vi få svar på frågor som patienter själva har ställt, berättar Meliha C Kapetanovic, docent och överläkare vid reumatologiska kliniken i Lund.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Hon belönades med Reumatikerförbundets och Pfizers stipendium till Nanna Svartz minne på 50 000 kronor för sin

Meliha C Kapetanovic, docent och överläkare vid reumatologiska kliniken i Lund. Foto: Lunds universitet.

patientnära forskning på Reumadagarna i Uppsala den 19 september. Mycket av hennes forskning handlar om att fånga upp patienternas egna frågor.

– En patient på kliniken undrade till exempel – om jag vaccinerar mig mot pneumokocker, blir jag skyddad mot lunginflammation trots att jag tar dessa kraftfulla läkemedel för min RA? Jag svarade ”Jag vet faktiskt inte, men det ska vi ta reda på”.

Just detta blev startskottet för ett nytt forskningsprojekt, berättar Meliha C Kapetanovic, som tänker använda sitt stipendium till att bekosta analyser i den senaste vaccinationsstudien.

Det var som AT-läkare inom primärvården i Helsingborg som Meliha C Kapetanovic fick upp ögonen för reumatologin, och det var också genom en patientkontakt hon bestämde sin kommande inriktning. Hon hade läst publikationer om nya biologiska behandlingar och träffade då en patient som fick sådan behandling – och blev helt bra i sina leder.

-Jag blev tagen av att träffa en person som blivit så bra av ny medicin. Det är en sak att läsa om läkemedelsstudier i vetenskapliga artiklar, men någonting helt annat att se att läkemedel faktiskt fungerar på dina patienter, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan