Rekordstort intresse för att bli sjuksköterska

Utbildning Antalet sökande till sjuksköterskeprogrammet fortsätter att öka. Högskolan i Väst har aldrig tidigare sett ett sådant intresse för att bli sjuksköterska.

Rekordstort intresse för att bli sjuksköterska
Pandemin har väckt intresset för att jobba i vården. Foto: Adobe Stock

Nyligen stängde anmälan till vårens utbildningar. Antalet ansökningar till högskolor och universitet har minskat med sex procent i hela landet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Pandemin har väckt intresset

En utbildning som däremot går mot strömmen är sjuksköterska. Pandemin tros ligga bakom det ökade intresset för att jobba inom vården.

– Vården har dragit ett tungt lass ända sedan coronautbrottet och detta tror jag har gjort att fler blivit intresserade av vård. Fler vill helt enkelt göra skillnad, säger Åse Boman, prefekt för Institutionen för Hälsovetenskap vid Högskolan Väst.

För Högskolan Väst minskade ansökningar något totalt sett – men inte för Sjuksköterskeprogrammet. Aldrig tidigare har så många sökt programmet till vårterminen. Ansökningarna ökade med 40 procent jämfört med förra året.

– Detta är väldigt roligt. Vi brukar ligga högt i vårterminens ansökningar, men en sådan här ökning är rekord, säger Åse Boman.

Störst intresse för vårdyrken

Även andra lärosäten märker av det ökade intresset för vården.

Vårterminens fem mest sökta utbildningar vid Göteborgs universitet är läkarprogrammet, psykologprogrammet, socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet och tandläkarprogrammet.

De populäraste programmen som startar i vid Mälardalens högskola i vår är sjuksköterskeprogrammet, socionomprogrammet och beteendevetenskapliga programmet.

– Vi ser att intresset för dessa utbildningar fortsätter att vara högt. Tillsammans har de ökat med närmare 1100 anmälningar från förra året, säger Ammie Westbeck chef för sektionen för antagning och examen vid Mälardalens högskola.

Viktigt yrke som gör skillnad

Även sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet ser en fortsatt ökning av antalet förstahandssökande.

– Det är roligt att intresset för att bli sjuksköterska fortfarande är så högt, säger Kaisa Bjuresäter, programledare för sjuksköterskeprogrammet. Det är ett mycket viktigt yrke för patienters välbefinnande och tillfrisknande, vilket inte minst har märkts under coronapandemin.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan