De rankas som bästa AT-ort

Utbildning Hallands sjukhus i Varberg och Västerviks sjukhus är de bästa AT-orterna. Men det blir allt svårare att få en AT-tjänst, vilket gör att vägen till läkarlegitimation blir allt längre.

De rankas som bästa AT-ort
Madeleine Liljegren, ordförande SYLF och ledamot i förbundsstyrelsen. Foto Anders Wiklund

Hallands sjukhus i Varberg och Västerviks sjukhus rankas som Årets bästa AT-ort. Södersjukhuset i Stockholm gör ett raket lyft och avancerar i rankingen från plats 57 till plats 15.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Det visar årets AT rapport som SYLF, Sveriges Yngre Läkares Förening står bakom.

Långa väntetider

Men problemen med väntan på AT-tjänst har ökat generellt i hela landet. Väntetiden för läkare att få påbörja vägen till legitimation har ökat med 60 procent sedan den första mätningen 2008.

Det har i år tagit AT-läkarna 11,14 mån efter läkarexamen att få påbörja sin AT. Förra året var den siffran 10,6 månader.

Allvarlig situation

Den förlängda väntetiden beror på att allt fler läkare utbildats på universiteten, men utan att regionerna har tillsett sitt lagstadgade ansvar att tillhandahålla tillräckligt med AT-tjänster. Under perioden 2018 – 2023 kommer ytterligare drygt tusen läkare hamna i kön till AT på grund av bristande dimensionering.

– Det är allvarligt. Vi ser i svaren från underläkare som väntar på AT att de är i en väldigt utsatt position. AT är en introduktionstjänst – en väg in i yrkesrollen där man har strukturerad handledning och utbildning. Tre regioner har under vår mätperiod minskat antalet platser, och fem kan inte garantera att de kommer att ha utökat sina platser alls till 2023, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

I rapporten framkommer även att allt fler AT-läkare jobbar utan ersättning. I snitt arbetar de 1 timme och 40 minuter gratis i veckan.

Fler vill byta yrke

Tuff arbetsbelastning och problem med arbetsmiljön gör att 21 procent av AT-läkarna, den högsta siffran i rankingens historia, överväger att byta yrke.

Rapporten bygger på svar från 2 200 läkare från hela Sverige. I den beskriver AT-läkare sin arbetsmiljö och sina arbetsvillkor – men rankar också alla Sveriges sjukhus som anställer AT-läkare.

Läs mer här: AT-rapporten 2021: Oklar framtid för läkarna som väntar på en AT

Hämtar fler artiklar
Till startsidan