Teamarbete ger framgång i hjärtvården

Kvalitetsregister Västerås och Motala är bäst i landet på hjärtinfarktvård. Med 10 av 11 möjliga poäng delar de förstaplatsen i det nationella kvalitetsregistret Swedehearts årsrapport för 2023. Här Sveriges topp fem inom hjärtinfarktvård.

Teamarbete ger framgång i hjärtvården
Swedeheart är Sveriges största kvalitetsregister för hjärtsjukvård. Foto: Adobe Stock

Det nationella kvalitetsregistret Swedeheart är Sveriges största kvalitetsregister för hjärtsjukvård. Indexet bygger på elva variabler som speglar effektiviteten i hela vårdkedjan, från första kontakt med ambulans, akutmottagning till resultaten ett år efter hjärtinfarkt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Delad förstaplats med Västerås

I årets mätning hamnade lasarettet i Motala och sjukhuset i Västerås på en delad förstaplats med 10 poäng av 11 möjliga.

– Vi är jätteglada och stolta över förstaplatsen. Det här är resultatet av ett bra teamarbete inom hjärtenheten, inom medicinska specialistkliniken och över sjukhusgränserna, säger överläkare Anne Eriksson, som är kardiolog och medicinskt ledningsansvarig vid medicinska specialistkliniken på Lasarettet i Motala i en kommentar.

Ger inspel till förbättringar

Swedeheart redovisar resultaten för en rad parametrar. Det handlar exempelvis om resultaten för att återställa blodflödet i kranskärlen inom en viss tid, att använda rekommenderade blodförtunnande läkemedel och läkemedel för att nå målnivåer för blodtryck och blodfetter.

Men registret mäter även förebyggande insatser. Det kan handla om att sluta röka eller att delta i program för fysisk aktivitet.

Registret är en viktig nyckel i förbättringsarbetet. Med data från kvalitetsregistret kan kliniker därmed upptäcka egna brister och vidta åtgärder för att förbättra sitt arbete. Dessutom är det en källa till forskning, kunskap och utveckling inom hjärtinfarktvården.

Gott teamarbete bakom resultaten

Kullbergska sjukhuset i Katrineholm hamnar i år på en femte plats med totalt 8 poäng. De konstaterar att ett gott teamarbete där de ser till att ägna åt varje patient är en viktig förklaring till framgången.

– Vi har haft goda resultat i flera år och det beror på att vi har ett välfungerande team med läkare, sekreterare, hjärtsjuksköterska, sjukgymnast, kurator och rehabkoordinator som tar hand om patienterna, säger överläkare Mahbub Siddiqui på medicinkliniken på Kullbergska sjukhuset.

Swedehearts topp 5

  1. 10 poäng: Motala, Västerås
  2. 10,5 poäng: Danderyd, SöS, Uppsala
  3. 9 poäng: KS Huddinge, Lund
  4. 8,5 poäng: Gävle, KS Solna, Oskarshamn, St Göran, Umeå, Örnsköldsvik
  5. 8 poäng: Katrineholm, SU Sahlgrenska, Skövde, Sunderbyn, Sundsvall, Trollhättan NU
Hämtar fler artiklar
Till startsidan