Under våren 2021 genomfördes Nationell patientenkät inom sjukhusvården. Resultaten visar att patienterna i stor utsträckning varit nöjda.
Sjukvården får ett gott betyg av patienterna
NPE De allra flesta är nöjda med den vård de får på sjukhusen. Men pandemin har satt sina spår när det gäller förväntningar och viljan att söka vård. Det visar resultaten från den nationella patientenkäten.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Trots ett hårt tryck under pandemin har resultaten till och med förbättrats jämfört med den förra undersökningen från 2018.
Pandemin har satt spår
Majoriteten, drygt 90 procent, har goda upplevelser av sina besök eller sjukhusvistelser och anger dessutom att de fått ett bra bemötande av vårdpersonalen. Det gäller alltså både besök i öppenvården och inskrivningar i slutenvården.
Fakta
Nationell Patientenkät
Men pandemin har satt sina spår. Var tredje uppger att förväntningarna på att få vård vid behov har påverkats på grund av pandemin. Dryg 25 procent uppger dessutom att de undvikit att söka vård under coronapandemin.
Information kan bli bättre
Inom slutenvården ger patienterna goda omdömen för de flesta områden. Lite lägre omdömen får områdena information och kunskap samt delaktighet och involvering.
När det gäller öppenvården har patienterna mest positiva upplevelser kring området respekt och bemötande, men även med tillgänglighet. Minst positiva är de även här till information och kunskap. Men jämfört med föregående undersökning är detta ändå det område där resultaten förbättrats mest.
Äldre män mest positiva
Liksom i tidigare undersökningar finns det skillnader när det gäller kön och ålder. Generellt är män och äldre mer positiva.
Årets enkäten gick ut till patienter som haft ett besök/vistelse i den öppna eller slutna specialiserade somatiska sjukhusvården under perioden mars och april 2021. 115 000 patienter besvarade enkäten för öppenvård och 40 000 besvarade enkäten för slutenvård. Alla resultat finns här.
Helhetsintryck alla regioner:
Gotland 93
Dalarna 92,6
Halland 92,6
Kalmar 92,4
Värmland 92,1
Västernorrland 91,8
Jönköping 91,8
Gävleborg 91,5
Jämtland 91,4
Skåne 91,3
Västerbotten 91,3
Östergötland 91,2
Örebro 91,1
Kronoberg 91
Norrbotten 91
Uppsala 90,7
Blekinge 90,5
Västmanland 90,4
Västra Götaland 90,3
Stockholm 89,8
Sörmland 89,5