Årets Nobelpris i medicin förklarar vår förmåga att känna temperaturer och beröring, det som kallas somatosensation.
De får nobelpriset i medicin
Nobelpriset David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas årets Nobelpris i medicin. De får priset för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
David Julius har använt kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta när vi äter chili, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Med hjälp av chili kunde han därmed identifiera en receptor som senare fick namnet TRPV1
Ardem Patapoutian använde en sinnrik metod för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.
De båda upptäckterna utgjorde startskottet för en snabb utveckling som innebär att vi nu förstår hur förnimmelse av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem.
”Pristagarnas banbrytande upptäckter har därigenom förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen” skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.