De får nobelpriset i medicin

Nobelpriset David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas årets Nobelpris i medicin. De får priset för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

De får nobelpriset i medicin
Chili har spelat en avgörande roll i årets nobelpris i medicin. Foto: Getty Images

Årets Nobelpris i medicin förklarar vår förmåga att känna temperaturer och beröring, det som kallas somatosensation.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

David Julius har använt kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta när vi äter chili, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Med hjälp av chili kunde han därmed identifiera en receptor som senare fick namnet TRPV1

Ardem Patapoutian använde en sinnrik metod för att förstå hur celler reagerar på mekaniskt tryck och upptäckte en helt ny klass av sensorer som finns både i hudens nervändar och inre organ.

De båda upptäckterna utgjorde startskottet för en snabb utveckling som innebär att vi nu förstår hur förnimmelse av värme, hetta, kyla och olika mekaniska stimuli kan uppstå i vårt nervsystem.

”Pristagarnas banbrytande upptäckter har därigenom förklarat en fundamental del av vår förmåga att uppfatta omgivningen” skriver Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan