Säkrare diagnostik med känsligare hjärtskademarkör

Fem procent fler upptäckta hjärtinfarkter, och elva procent färre som drabbas av ett återinsjuknande. Det är resultat av användningen av hjärtskademarkören högkänsligt troponin T jämfört med konventionellt, enligt en ny studie på över 80 000 patienter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

– Det här kan vara ett underlag för de sjukhus som ännu inte infört högkänsligt troponin T. Det är känsligare och en hjärtinfarkt kan identifieras tidigare. Det är även möjligt att tidigare avgöra om det inte handlar om en hjärtinfarkt och där patientens bröstsmärtor beror på något annat, säger Maria Odqvist, doktorand vid institutionen för medicin vid Sahlgrenska akademin och försteförfattare till studien, som publicerats i Journal of the American College of Cardiology.

Studien, är ett samarbete mellan Sahlgrenska och  Karolinska Institutet, omfattar samtliga patienter som drabbades av hjärtinfarkt i Sverige under åren 2009-2013

Hämtar fler artiklar
Till startsidan