Arbetsmiljöverket kan godkänna skydd

Coronaviruset Till följd av den stora bristen på skyddsutrustning införs nu undantag från kraven på CE-märkning. Regeringen ger nu Arbetsmiljöverket rätt att godkänna skyddsutrustning för personal inom hälso- och sjukvården och inom äldreomsorgen.

Arbetsmiljöverket kan godkänna skydd
Foto: Arbetsmiljöverket.

– Vi förstår att många är oroliga. Arbetsgivare behöver ta personalens oro på största allvar och föra en nära dialog med arbetstagare och skyddsombud.  Det nya uppdraget ger oss möjlighet att införa en snabb hantering för att kvalitetssäkra skyddsutrustning. Vi hoppas kunna bidra till att öka tillgången till godkänd och säker skyddsutrustning till vård och omsorg. Det är av yttersta vikt att personalen får alla förutsättningar för att kunna arbeta på ett säkert sätt, säger Erna Zelmin-Ekenhem, Arbetsmiljöverkets generaldirektör i ett pressmeddelande.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

EU-kommissionen har rekommenderat den här öppningen för undantag från vissa produktregler. Behöriga myndigheter, som köper in utrustning till vissa verksamheter, kan därmed välja personlig skyddsutrustning som inte är CE-märkt, om de godkänts av Arbetsmiljöverket.

Exempel på utrustning som beslutet gäller:

• Engångsoveraller

• Förkläden

• Handskar

• Tjockare handskar

• Ögonskydd, till exempel visir

• Andningsskydd

Instruktioner och blanketter för godkännande finns på Arbetsmiljöverkets webbsida.

https://www.av.se/ansokan-om-tillfalligt-tillstand

Hämtar fler artiklar
Till startsidan