Det är i år tredje gången som Svenska Diabetesförbundet gör en rankning över diabetesvården via Diabetesbarometern. Och för tredje gången hamnar Region Uppsala återigen i topp.
Uppsala toppar diabetesvården – igen
Diabetes
För tredje året i rad rankas diabetesvården i Region Uppsala som bäst i Sverige. Ett gott lagarbete och strukturerat kvalitetsarbete med fokus på ständiga förbättringar är receptet bakom framgångarna.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Med sina 26 poäng kniper Uppsala förstaplatsen. På delad andraplats kommer Kalmar, Kronoberg och Gotland på 22 poäng.

Jarl Hellman är diabetesansvarig överläkare på Akademiska sjukhuset samt ordförande i det lokala Diabetesrådet i Region Uppsala:

– Det är verkligen roligt, inte minst för våra patienter med typ 1 och typ 2-diabetes, att vi sticker ut igen på detta positiva sätt med en tydlig förstaplats, och detta för tredje året i rad, säger han i en kommentar till resultatet.
Gott lagarbete förklaringen
Jarl Hellman konstaterar att det positiva resultatet beror på ett gott lagarbete mellan många olika professioner och eldsjälar. I Uppsala finns ett särskilt utvecklat samarbete mellan sjukhusvård och primärvård med lokala diabetesråd som är drivande i arbetet. Sedan 2012 finns det dessutom ett särskilt Centre of Excellence för typ 1 diabetes på Akademiska sjukhuset, för de mest komplexa patienterna.
Diabetesvården bygger på ett strukturerat kvalitetsarbete där diabetesregistret utgör en viktig bas för arbetet med ständiga förbättringsarbetet.
Fokus på gemensamma mål
Satsningen på värdebaserad vård har även varit en viktig sporre i arbetet, konstaterar Jarl Hellman.
– På sjukhuset tog arbetet extra fart vad gäller typ 1 diabetes i och med uppstarten av så kallad värdebaserad vård för flera år sedan. Det gav ett ännu större fokus på att arbeta efter gemensamma mål och att dessutom även inkludera patientrepresentanter i denna viktiga process.
Unik sammanställning
Diabetesbarometern bygger på resultat från både det Nationella diabetesregistret och en enkät som personer med diabetes svarat på.
Enligt Jarl Hellman gör detta sammanställningen unik och mycket mer djup kontra enbart registerdata.
Samtidigt påpekar han att det rent generellt finns alldeles för stora skillnader mellan olika regioner och att det finns stora förbättringspotentialer även för Region Uppsala inklusive Akademiska sjukhuset.