Vårdkompetensrådet backar från kravet på certifiering

Kompetensförsörjning Nationella vårdkompetensrådets 25 förslag för att förbättra kompetensförsörjningen får tummen upp – förutom när det gäller kraven på att vårdgivarens ledningssystem ska vara certifierat. Det är alltför resurskrävande tycker regionerna.

Vårdkompetensrådet backar från kravet på certifiering
Foto: Adobe Stock

Nationella vårdkompetensrådets förslag till nationell plan för att förbättra hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning har nu varit ute på en remissrunda. 54 procent av remissvaren är positiva till samtliga 25 förslag till insatser i planen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Kritiska till certifiering

Samtidigt lyfts kritik från regionerna i samband med insatser där de själva förväntas göra jobbet. Det gäller bland annat rådets förslag om att utöka kravet på vårdgivarens ledningssystem till att det också ska vara certifierat.

Flera regioner är negativa till förslaget och menar att det både kräver tid och resurser. Rådet har därför ändrat förslaget till en rekommendation och inte ett krav.

Enligt regeringens uppdrag ska rådet också redogöra för att planen med de 25 förslagen till insatser bidrar till att stärka vårdens tillgänglighet samt civil beredskap.

Ett lyft till normalläge

Rådet lyfter att flera av förslagen i planen syftar till att förbättra kompetensförsörjningen i ett normalläge, där vårdens personal har goda förutsättningar att utföra sitt arbete.

– Svensk hälso- och sjukvård står inför stora utmaningar där kompetensförsörjningen är central. En fungerande kompetensförsörjning i normalläget är en förutsättning för att klara av kriser och oförutsedda händelser, säger Björn Eriksson, ordförande för Nationella vårdkompetensrådet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan