Det visar Bemanningstrenden som Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, nu presenterar.
Hyrstoppet har börjat ge effekt
Bemanning Regionernas satsningar på att minska kostnaderna för hyrbemanning börjar nu ge resultat. Under 2024 minskade kostnaderna med över 3,3 miljarder kronor.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Efter flera år av ökande kostnader för hyrbemanning sjönk kostnaderna med 35,8 procent under förra året. Hyrbemanning utgjorde då 3,1 procent av regionernas totala personalkostnader. Det är en minskning från 5,1 procent under 2023.
Kan anställa fler
Det minskade beroendet av hyrbemanning bidrar till flera positiva effekter. Flera regioner har nu ökat antalet egna medarbetare.
Region Stockholm har exempelvis anställt drygt 600 fler sjuksköterskor jämfört med år 2023. Och i Region Skåne har antalet anställda sjuksköterskor ökat med omkring 400 sedan man införde ett hyrstopp i januari 2024. Sedan dess har hyrstoppet utökats till att även gälla läkare och specialiteter inom specialistvården vid Region Skånes sjukhus och verksamheter samt vårdcentraler.
– Det vi har velat uppnå med hyrstoppet är först och främst att det blir mer patientsäkert och ger en högre kontinuitet för skåningarna. Dessutom vill vi skapa en bättre arbetsmiljö och en mer hållbar hälso- och sjukvård, även om ekonomin också är en viktig aspekt, säger Johanna Holmberg, HR-direktör i Region Skåne i ett pressmeddelande.
Gemensamt avtal ökar jämlikheten
Regionerna har arbetat under flera år för att minska beroendet av hyrbemanning. Sedan hösten 2023 har arbetet växlat upp genom olika åtgärder. Det kan handla om nya samarbeten kliniker emellan och rekrytering av tidigare inhyrd personal, men också av olika former av begränsningar av hyrbemanning.
Under 2024 har också alla regioner anslutit till ett regiongemensamt avtal, med gemensam prissättning för hyrbemanning i vården. Syftet är att avropa bemanningstjänster på ett mer likvärdigt sätt, vilket lett till minskade kostnader.
− Genom ett gemensamt avtal får vi bättre kontroll på kvalitet, kostnader och hur hyrbemanning fördelas över landet. Det är en viktig pusselbit i det fortsatta arbetet för att minska beroendet av hyrbemanning, säger Ulrika Sundquist, regiondirektör Region Norrbotten i en kommentar.
Trenden pekar åt rätt håll
Bemanningstrenden är en sammanställning över kostnader för hyrbemanningen inom hälso- och sjukvården som publiceras halvårsvis.
- Regionernas kostnader för hyrbemanning minskade med 35,8 procent, över 3,3 miljarder kronor, under 2024 jämfört med 2023. Kostnaderna för hyrbemanning minskade i samtliga regioner.
- Kostnaderna för hyrbemanning utgjorde 3,1 procent av de totala personalkostnaderna under 2024, en minskning från 5,1 procent 2023.
- Totalt minskade kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor med 51 procent och inhyrda läkare med 23 procent. Den största minskningen ses inom somatisk vård.
- 20 regioner minskade sina kostnader inom somatiken. Den totala minskningen var 42 procent. Lika många minskade kostnaderna i primärvården och 19 regioner minskade sina kostnader inom psykiatrin. I primärvården minskade kostnaderna med 26 procent och i psykiatrin med 30 procent.