Stopp för hyrläkare i Skåne

Hyrpersonal Region Skåne tar nu nästa steg för att göra sig oberoende av hyrpersonal. Nu gäller hyrstoppet även för läkarspecialiteter.

Stopp för hyrläkare i Skåne
Från och med oktober blir det hyrstopp för läkare inom ett antal läkarspecialiteter.

Sedan årets början har hyrstoppet för sjuksköterskor varit i full kraft i Region Skåne. Under året har de inte hyrt in en enda sjukskötersketimme.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Nu tar man alltså nästa steg med läkarna.

Hyrstopp i flera steg

Från och med oktober blir det hyrstopp för läkare inom ett antal läkarspecialiteter vid samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar, förutom primärvården. I januari tar man nästa steg. Då blir det hyrstopp för läkare inom samtliga specialiteter vid samtliga hälso- och sjukvårdsförvaltningar, förutom primärvården.

Nästa fas kommer även att inkludera primärvården. En tidsplan för detta införande fastställs efter den analys som just nu pågår.

Bättre kontinuitet

Med mindre inhyrd personal hoppas Region Skåne att fler får möjligheter att möta samma läkare eller sjuksköterska när man söker vård. Dessutom ger det bättre förutsättningar för att bygga teamkänslan i arbetslagen.

– Vi måste sluta släcka bränder och istället satsa på kontinuitet och stabilitet i vården. Det handlar om att skapa utrymme och förutsättningar för det som är bäst för Region Skånes invånare och medarbetare, säger Johanna Holmberg, HR-direktör i Region Skåne i en kommentar.

Förebild som kan visa vägen

Psykiatrin har varit en förebild i arbetet. Där har det varit hyrstopp för läkare sedan 2017.

– Vi vet att detta går att genomföra och har många erfarenheter just från psykiatrins hyrstopp för läkare som hjälper oss i det här arbetet. Men precis som med hyrstoppet för sjuksköterskor så kan ett hyrstopp leda till tuffa situationer i enstaka verksamheter under övergångsperioden. På sikt kommer det att skapa en mer robust organisation och en starkare hälso- och sjukvård för Skånes invånare. Och inte minst en bättre, mer stabil arbetsplats som gör vårdyrken mer attraktiva, säger Johanna Holmberg.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan