Halmstad startpunkt för internationellt samarbete i vårdfrågor

Kompetensförsörjning Förra veckan kom representanter från WHO-Europa och Socialstyrelsen till Halmstad för att diskutera kompetensförsörjning och resursplanering inom vård och omsorg. Mötet var det första av flera möten för att dela erfarenheter och lärdomar över landsgränserna.

Halmstad startpunkt för internationellt samarbete i vårdfrågor
Foto: Region Halland

Många länder i Europa står inför samma typ av utmaningar när det gäller att få arbetsstyrkan i vården att räcka till. Ett uppenbart problem är att många läkare och sjuksköterskor lämnar sjukvården, samtidigt som arbetsstyrkan också blir allt äldre.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

För att belysa den problematiken har WHO-Europa tagit fram rapporten Health and care workforce in Europe: time to act.

Samlar länder för att hitta lösningar

WHO:s strategi är nu att samla olika regioner och länder i Europa kring den komplexa problematiken. Tanken är att de olika aktörerna kan dela kunskap, lära av varandra och gemensamt utveckla nya arbetssätt

Foto: Region Halland

Förra veckan kom representanter från WHO-Europa och Socialstyrelsen till ett inledande möte i Halmstad.

– Arbetsmötet i Halmstad mellan Region Halland, Socialstyrelsen och WHO-Europa gick ut på att dela kunskap, lära av varandra på ett systematiskt sätt och gemensamt utveckla nya arbetssätt för att garantera kvalitet i vården och för att möta patienternas behov, berättar Helena Linge, strateg inom verksamheten för forskning och utveckling och den som hållit ihop arbetet med WHO-mötet.

Varför kom de just till Halmstad?

– Region Halland valdes som startplats för mötesserien med olika regioner och länder i norra Europa på initiativ av Socialstyrelsen. Region Halland uppvisar också goda resultat i vården, arbetar kontinuerligt med innovation, utvecklar informationsdriven vård och har erfarenhet på området sedan mer än tio år tillbaka vilket också har placerat regionen i framkant när det gäller faktabaserad och datadriven vård, förklarar Helena Linge.

Vilka exempel på informationsdriven vård kunde ni visa upp?

– Ledare, chefer, forskare och projektledare presenterade exempel från akademin, primärvården och sjukhusvården på hur man i praktiken kan arbeta faktabaserat och samtidigt nyttiggöra data som finns i digitaliserade hälso- och sjukvårdssystem, bland annat för hur man planerar medarbetares tid, berättar Helena Ling.

Förutom information om Region Hallands informationsdrivna vård fick besökarna även möjlighet att ta del av praktiska exempel på hur man arbetar i vården samt att kunna besöka datadrivna vårdverksamheter på plats.

Samarbete en viktig grundpelare

Region Halland har en medveten strategi att utöka och stärka sina samarbeten med akademin, näringslivet och andra aktörer i samhället. Det ekosystemet är en av de viktiga grundpelarna för framtiden, enligt Region Hallands Regiondirektör Krister Björkegren.

– Jag tror att det är helt avgörande för att få en positiv utveckling. Vi har fantastiska medarbetare och chefer. Men mycket av utvecklingen sker utanför vår organisation. Vi kan bygga gemenskap i ett öppet system där vi lär av varandra. Det är ett viktigt fokusområde framåt, säger han.

Del ett i en serie möten

Mötet i Halmstad mellan Region Halland, Socialstyrelsen och WHO-Europa var det första i en serie möten där frågor om medarbetare i vården står i fokus.

Nästa år kommer Estland att stå som värd för mötet. Därefter tar Skottland värdskapet för mötet 2026.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan