I en Chalmersledd studie har forskare testat och utvärderat vilken skillnad videokameror kan göra för strokevården. För att testa hur det kan kan fungera i praktiken genomförde forskarna bland annat realistiska simuleringar där fyra ambulansteam fick larm om personer med strokesymptom av olika allvarlighetsgrad.
Videostöd i ambulansen kan rädda liv vid en stroke
Strokevård Tid och val av behandling är kritiska faktorer när någon drabbas av en stroke. Att kunna konsultera en specialist via video redan i ambulansen kan därför både rädda liv och förhindra bestående skador.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Patienterna spelades av neurologer. Ambulanserna var utrustade med tre kameror som kopplades upp mot strokespecialister på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.
Snabbare till rätt vård
Den ena kameran visade patientens ansikte, för att kunna bedöma mimik, huvud- och ögonrörelser. Den andra kameran visade patienten från sidan för att kunna ge en allmän överblick samt bedöma förmågan att lyfta armar och hålla dem uppe. En tredje kamera visade patientens ben för att kunna göra motsvarande bedömningar som för armarna.

Med videokonsultation i ambulansen kan patienter få en snabbare bedömning av en neurolog. Ambulansen kan därmed ta dem direkt till det sjukhus som kan ge optimal vård.
– Med videokameror i ambulanserna kan vi göra dagens strokevård ännu bättre för fler. Samma neurologiska bedömning som läkaren gör på sjukhus, kan göras redan i ambulansen. Det är ett lagarbete med många inblandade från olika delar av vårdkedjan, där alla är viktiga för att minska antalet minuter, säger Mikael Jerndal, neurolog och vårdenhetsöverläkare på strokeenheten på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Kan spara livsviktiga timmar
Forskarna bakom studien poängterar att det är viktigt att så tidigt som möjligt, och med hög precision, identifiera vilka patienter som behöver vilken vård. Med videostödet går det att komplettera den befintliga vårdprocessen, som idag är baserad på telefonsamtal mellan ambulanspersonal och specialistläkare.
– Ett beslut om direkttransport till Sahlgrenska redan i ambulansen beräknas kunna spara 1,5 timme i handläggningstid för patienter som bor utanför Storgöteborg. Detta kan vara livsavgörande tid för den som behöver trombektomi, säger Bengt Arne Sjöqvist, professor emeritus i digital hälsa vid institutionen för elektroteknik på Chalmers, samt medförfattare till den vetenskapliga artikeln.
Hoppas att fler hakar på
Efter simuleringsstudien har man genomfört en pilotstudie inom vården, med tre ambulanser i Södra Älvsborg. Piloten föll väl ut.
– Vi hoppas självklart att de positiva resultaten från vårt arbete snart ska komma patienterna till del, och då även på andra platser. Att sprida och dela våra resultat och erfarenheter, samt hjälpa alla som vill testa och införa, är viktigt för oss, säger Bengt Arne Sjöqvist.
Publicerad studie
Den vetenskapliga studien Video support for prehospital stroke consultation: implications for systemdesign and clinical implementation from prehospital simulations har publicerats i BMC Medical Informatics and Decision Making.
Artikeln är skriven av Stefan Candefjord, Magnus Andersson Hagiwara, Bengt Arne Sjöqvist, Jan-Erik Karlsson, Annika Nordanstig, Lars Rosengren och Hanna Maurin Söderholm.