Virtuell bukspottskörtel tog hem priset

Diabetes Nordens första hackathon för diabetes avgjordes tidigare i maj. Det vinnande teamet har utvecklat en virtuell bukspottskörtel som kan göra vardagen för en diabetiker mycket enklare.

Virtuell bukspottskörtel tog hem priset
Nordens första hackathon för diabetes avgjordes tidigare i maj.

Drygt 50 personer i åtta lag från åtta länder deltog i Nordens första diabeteshackathon, #IHackForDiabetes. Målet var att hitta lösningar för att personer med diabetes typ 1 ska få ett friskare liv.

Virtuell bukspottkörtel

Det vinnande bidraget kom från iGrant.io som utvecklat en virtuell bukspottskörtel. Lösningen består av prototyp till en app, Data4Diabetes och en marknadsplats där individen kan samla och samköra datakategorier från olika källor och leverantörer.

Det innebär att användaren på ett enklare sätt kan hålla koll på sina hälsodata.

Att leva med diabetes typ 1 idag är inte lätt även om tekniken går framåt. Individer med diabetes måste fortfarande fatta uppemot ett hundratal beslut dagligen för att uppnå det mest balanserade blodsockret. Beslut som baseras på mängder av fakta, allt från kolhydrater och fysisk aktivitet till sömn, hormoner, insulininjektioner och många andra yttre faktorer.

Utgår från personliga data

Idén med tävlingen är att göra all den data som påverkar personer med diabetes typ 1 tillgänglig för innovation – och därmed ta fram smarta lösningar så att personer med diabetes typ 1 kan få ett friskare liv och en chans att leva ännu längre.

Att det är diabetikers egna data som ligger till grund för hackathonet är värdefullt.

– Det ger en ny dimension att förstå patienternas upplevelse av sin sjukdom och kan leda till nya insikter och behandlingsalternativ, säger Ulf Hertin, dataanalysrådgivare inom hälso- och sjukvården, och SAS Institutes projektledare för hackathonet.

På andra plats kom ett bidrag från Rise och Beep. Deras idé är en modell till en tjänst underlättar för föräldrar och anhöriga till personer med diabetes typ 1 att få en bättre och snabbare helhetsbild av personens hälsodata. Lösningen använder AI för att analysera data från flera källor utan att äventyra individens integritet.

Datorspel för yngre diabetiker

Bland de övriga bidragen finns flera spännande lösningar. Ett team tog fram en diabetessimulator för nydebuterade eller skolpersonal som inte har någon tidigare relation till diabetes.

Ett annat lag presenterade en prototyp för ett datorspel som riktar sig till yngre diabetiker. Tanken är att ge dem en mer positiv och lekfull relation till faktorer som påverkar deras liv med diabetes och hur de kan tänka för att skapa balans i kroppen.

– Tänk när olika kompetenser möts och får data att tillgå, då händer magiska saker. Det tror jag detta hackathon har potential att stå modell för, säger Ulf Hertin.

Starten på fortsatt utveckling

Stiftelsen Beat Diabetes är initiativtagare till eventet som arrangerades tillsammans med bland andra Vinnova, AI Sweden, Rise, Intel och SAS Institute.

En jury som bestod av representanter från akademi, myndigheter, intresseorganisationer och näringslivet utsåg vinnarna.

De främsta bidragen från hackathonet kommer att kunna vidareutveckla sina prototyper och koncept i olika innovationsmiljöer.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan