Höglandssjukhuset i Eksjö hamnar högst av alla när AT-läkarna rankar sina tjänstgöringsplatser 2019. Det visar den nya AT-rankingen från Sveriges yngre läkares förening, SYLF.
Höglandssjukhuset rankas högst av AT-läkare
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Höglandssjukhuset har figurerat högt upp på topplistor även över den sammantagna vårdkvaliteten. För 2018 hamnade sjukhuset som nummer två då Dagens Medicin rankade landets bästa medelstora sjukhus.
När AT-läkarna beskriver sin tjänstgöring på Höglandssjukhuset är det bland annat arbetsmiljön och en hög grad av lyhördhet de uppskattar mest. Medan i genomsnitt 17 procent av AT-läkarna under sin tjänstgöring har funderat på att byta bana är det bara fem procent som gjort det på Höglandssjukhuset. Andra positiva omdömen är att det finns tydliga mål och att AT-läkarnas egna inspel värderas högt.
På andra plats i rankingen hamnar Avesta, som i fjol låg etta och som kan stoltsera med att i tre år i rad ha haft platserna etta och tvåa. Allra mest nöjda är Avestas AT-läkare med medicinplaceringen, som får allra högsta betyg i fyra av sex kategorier.
Kristianstads centralsjukhus hamnar på tredje plats. Kristianstad utmärker sig som
den ort som får högst betyg för medicinsk utbildning, bästa kollegialt stöd inom psykiatrin
och bästa allmänmedicinort.
I bottenskiktet av AT-rankingen finns flera stora sjukhus i storstadsområdena, bland annat Skånes Universitetssjukhus, Södersjukhuset i Stockholm och Karolinska sjukhuset i Huddinge.
Allra längst ned på listan är Sollefteå, och det är inte första gången. Sjukhuset hade samma plats i fjol, och en AT-läkare noterar detta i frisvaren i enkäten och skriver:
”Sollefteå har fått mycket kritik men också mycket feedback på hur det kan förbättras men ingen lyssnar. Samma problem tas upp år efter år och detta kan man läsa från protokollen från tidigare AT-råd. Tycker inte det ska fortsätta vara en AT-ort.”
Läs om alla placeringar och mer om AT-rankningen på SYLF:s webbsida.
Det här har AT-läkarna bedömt i enkäten:
- Introduktion – avser respondentens upplevelse av rutiner, arbetssätt och journalsystem.
- Handledning – avser de regelbundna, schemalagda träffar med den namngivna person som utsetts till respondentens handledare.
- Instruktion- avser den praktiska handledningen i den specifika verksamheten.
- Den formaliserade medicinska utbildningen – avser kvalitet på föreläsningar och andra utbildningstillfällen samt möjlighet till självstudier.
- Det kollegiala stödet avser hur man får stöd och stöttning på arbetsplatsen, även från andra yrkeskategorier.
De som har besvarat enkäten är personer som nyligen har avslutat sin AT-tjänstgöring eller fortfarande tjänstgör som AT-läkare. 2019 års enkät besvarades av 1671 personer. Svarsfrekvensen var 54 procent. 1447 personer besvarade hela enkäten.
Bilden: Höglandssjukhuset i Eksjö. Fotograf: Johan W Avby.