Årets Nobelpris i medicin förklarar vår förmåga att känna temperaturer och beröring, det som kallas somatosensation.
De får nobelpriset i medicin
Nobelpriset David Julius och Ardem Patapoutian tilldelas årets Nobelpris i medicin. De får priset för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring.

Chili har spelat en avgörande roll i årets nobelpris i medicin. Foto: Getty Images
Någonting är fel
Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Kvalitetsvård.se premium
Läs vidare – starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in och läs vidare.
David Julius har använt kapsaicin, ett växtämne som framkallar känslan av hetta när vi äter chili, för att identifiera en sensor som kan registrera värme i hudens nervtrådar. Med hjälp av chili kunde han därmed identifiera en receptor som senare fick namnet TRPV1
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
