Akademiska vinner Årets strokeenhet – igen

Kvalitetsarbete För andra året i rad har Akademiska sjukhuset utsetts till Årets strokeenhet. Utmärkelsen är ett kvitto på att det systematiska arbete med att förbättra strokevården har gett resultat.

Akademiska vinner Årets strokeenhet – igen
Akademiska sjukhuset tar emot utmärkelsen Årets strokeenhet.

I samband med Riksstrokes användardag i Göteborg delades även priset för Bästa strokeenhet ut. Fyra sjukhus utmärkte sig som bäst för ”God strokevård” och får därmed omnämnandet ”Årets Strokeenhet 2023” av styrgruppen för Riksstroke.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I Sverige finns idag 71 sjukhus med akut strokesjukvård. Akademiska är det enda större sjukhuset och det enda av universitetssjukhusen som får utmärkelsen.

Förbättringsarbetet har gett resultat

Signild Åsberg, medicinskt ledningsansvarig läkare vid strokeavdelning 85B1 och ordförande för regionens strokeråd i Uppsala, konstaterar att framgångarna är resultatet av gemensamma insatser genom hela strokekedjan.

– Detta är ett kvitto på att vi haft framgång med vårt systematiska arbete med att förbättra strokevården på Akademiska. Idag sker en stor del av strokevården på en dedikerad vårdavdelning inom verksamhetsområde neuro, men sjukhusets strokekedja påbörjas inom ambulanssjukvård och inkluderar ett flertal verksamhetsområden till rehabilitering i hemmet inom geriatrik. Framgången hade inte varit möjlig utan allas gemensamma insatser, säger Signild Åsberg i en kommentar till priset.

God rapportering till kvalitetsregistret

Bakom priset står det nationella kvalitetsregistret Riksstroke. Akademiska sjukhuset delar i år förstaplatsen med Kullbergska sjukhuset i Katrineholm, Lindesbergs lasarett och SKAS Lidköping. 

Även förra året vann Akademiska sjukhuset utmärkelsen Årets strokeenhet. Då var det första gången på 12 år som priset tillföll ett universitetssjukhus. 

En grundförutsättning för att få priset är god rapportering till kvalitetsregistret Riksstroke. Det är ett kvalitetsregister med syfte att bidra till att strokevården håller hög och jämn kvalitet i hela landet. De samlar in, analyserar och följer upp data om insjuknande och sjukhusvistelse vid stroke. Dessutom genomför de enkäter som uppföljning efter tre månader vilket ger värdefull information om strokepatienters hälsa och funktionsförmåga.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan