”Anhöriga lider av att inte få besöka sina sjuka närstående”

Anhöriga Hur hanterade anhöriga situationen under pandemin då de inte fick komma in på intensivvårdsavdelningar? Och vad kan vi lära oss av det i kontakten med anhöriga till svårt sjuka? Det har en ny forskningsstudie vid Karlstads universitet tagit en närmare blick på.

”Anhöriga lider av att inte få besöka sina sjuka närstående”
För både patienten, den närstående och för sjukvården är det värdefullt att anhöriga kan vara nära den som är sjuk. Foto: Adobe Stock

För både patienten, den närstående och för sjukvården är det värdefullt att anhöriga kan vara nära den som är sjuk. Detta var något som blev svårt under pandemin då intensivvårdsavdelningar stängdes för besökare.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

I en studie vid Karlstads universitet har forskare nu undersökt hur det var för anhöriga till svårt sjuka patienter under den här tiden.

Svårt situation för anhöriga

Hur upplevde de anhöriga situationen där de inte hade möjlighet att träffa den som var sjuk? Hur hanterade man det? Och vilka lärdomar kan man därmed dra?

Att situationen var svår, råder det ingen tvekan om.

– Forskningen visar att anhöriga lider av att inte få besöka sina sjuka närstående, poängterar Anna Nordin, universitetslektor på Karlstads universitet och post doc på Luleå universitet.

Ett sätt för närstående att hantera den extraordinära situationen var att skapa dagliga rutiner. Att skriva dagbok blev ett konkret sätt att känna en viss kontroll och mening.

Värdefullt med regelbundna uppdateringar

Det var även viktigt för anhöriga att få information och uppdateringar från sjukhuset regelbundet om hur det var för deras svårt sjuka närstående. Att få prata med den svårt sjuke i telefon eller i videosamtal var också viktigt och känslosamt.

Trots de stora nackdelarna med att stänga ute anhöriga från intensivvårdsavdelningarna tror projektledare Åsa Engström, professor vid Luleås universitet, att det var rätt väg att gå under den mest intensiva fasen av pandemin. Men även i framtiden behöver man fundera på risken för smitta och att anhöriga ska få vara närvarande hos den svårt sjuka.

– Vår forskning ger insikter om hur vi kan förstå och förbättra stödet för anhöriga. För framtiden kan en effektivare kommunikationsmodell, som möjliggör kontakt på distans, vara intressant, säger Anna Nordin.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan