Mobila team tar vården hem till patienterna

Mobila team Mobila team öppnar för helt nya sätt att bedriva sjukvård. Ökad tillgänglighet, bättre kontinuitet och tryggare patienter är några av fördelarna. Så här ser arbetet med mobila team ut i Skåne, Västernorrland och Västra Götaland.

Mobila team tar vården hem till patienterna
Efter en lyckad satsning med mobila team i Landskrona och Kristianstad har ett närsjukvårdsteam i Ystad precis lanserats.

Mobila team är en modell för att göra vården mer personanpassad och ingår som en del i omställningen till Nära vård.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Runt om i landet har det startat många olika typer av mobila team, allt från team som kan bedriva specialistvård i hemmet, till närsjukvårdsteam som blir en viktig länk mellan hemmet och sjukhusvården.

Teamen förstärker vårdkedjan

I december beslutade Region Skåne att satsa på fullt ut på mobila närsjukvårdsteam i hela länet. Landskrona, Kristianstad och Ystad är redan igång och innan året är slut kommer team att även utgå från Hässleholm, Ängelholm, Helsingborg, Trelleborg, Malmö och Lund.

Tillsammans täcker de mobila teamen in 33 kommuner i Skåne.   

– Syftet är att utveckla en trygg, tydlig och tillgänglig vård för den som kan och önskar vårdas i hemmet, i stället för på sjukhus. Teamet är tänkt att bli en vårdform som förstärker vårdkedjan. Det innebär mer samverkan runt patienten, säger Sofia Ljung, förvaltningschef, Primärvården Skåne.

99 procent är nöjda

I Skåne finns även en rad andra typer av mobila team med specifik kompetens. Ett av dem är Akut sjukhusvård i hemmet, ett projekt som Skånes universitetssjukhus i Malmö nyligen permanentade. Resultaten av projektet visade att 99 procent av de patienter som fått vård i hemmet är nöjda och känner sig trygga med modellen.

Basonkologiskt team
Catharina Weman-Persson, överläkare, och Ulrika Mattsson, specialistsjuksköterska, arbetar båda i det basonkologiska teamet.

Förra våren startade även ett basonkologisk teamet i nordöstra Skåne som kan ge cancerpatienter vård i hemmet. Ulrika Mattsson, specialistsjuksköterska i teamet, beskriver patienternas reaktioner:

– Vi har faktiskt bara fått positiva reaktioner! Det är allt från ”halleluja” till ”åh, kommer det en doktor, kan ni koppla dropp här hemma?”, säger hon.

I teamet ingår läkare och sjuksköterska. Dessutom stöttar medicinsk sekreterare vad gäller administration. Förutom att teamet kan göra insatser i hemmet, kan de också vara det stöd som behövs för att en patient ska kunna skrivas ut från avdelningen tidigare.

Slipper sitta på akuten

Även Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen satsar stort på möjligheten att flytta ut vård från sjukhuset till hemmet.

De mobila närsjukvårdsteamen riktar sig framför allt till äldre, sköra patienter som har behov av uppföljning i hemmet efter utskrivning från slutenvården eller efter besök på akutmottagningen.

Att få behandling i hemmet är en stor fördel för patienten.

Maria Taranger är områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ingår även i styrgruppen för Sahlgrenska hemma.

– De slipper långa väntetider på en full akutmottagning. Och på sjukhuset frigörs platser som kan användas för patienter som bara kan vårdas inneliggande, säger Maria Taranger, områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Dessutom minskar riskerna för infektioner, fall och förvirring.

Kommer närmare patienterna

De mobila närsjukvårdsteamen ingår i konceptet Sahlgrenska hemma som lanserades i höstas. Där samlas verksamheter som på olika sätt bedriver vård i hemmet.

Sahlgrenska konstaterar att utvecklingen av ny teknik inom sjukvården ger möjligheter för patienter att sköta mer av sin vård själva. Vårdpersonal kan följa patienten även om de inte fysiskt befinner sig på sjukhuset.

Att flytta ut vården från sjukhuset är dessutom mer effektivt, menar man. Sjukhuset kommer närmare patienten och patienterna är positivt inställda till att kunna vårdas i hemmet.

– Vi behöver ställa oss frågan: Vilken vård kräver ett fysiskt besök eller ett vårdtillfälle? Vad kan ersättas av ett hembesök av ett mobilt team, en digital kontakt eller genom egenvård? säger Maria Taranger, som även är med i styrgruppen för Sahlgrenska hemma.

Vill öka takten med fler team

Även Region Västernorrland går nu ut på bred front med mobila team. Mobila team finns sedan ett antal år i flera verksamheter, men nu har Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att öka takten i omställningen från inneliggande sjukhusvård till nära vård med närvårdsteam.

Nöjdare patienter, ökad tillgänglighet och lägre kostnad när några fördelar man lyfter fram.

Elina Backlund Arab, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Västernorrland.

– Vi vet att mobila team skapar trygghet och kontinuitet för patienter med stort behov av vård. Närvårdsteam kommer också att minska trycket på avdelningarna inom slutenvården, det är SPOT-teamen inom psykiatrin ett gott exempel på. Medarbetarna där är också väldigt nöjda med arbetssättet, säger Elina Backlund Arab, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i en kommentar till beslutet.

Flera goda exempel

Planeringsarbetet är nu i full gång med att dra upp riktlinjerna för hur övergången till närvårdsteam ska gå till och för vilka patientgrupper mobila team kan göra störst nytta.

I första hand tittar man på patientgrupper som har ett stort vårdbehov eftersom det är där man ser att närvårdsteamen kan göra störst nytta.

– I stället för att du som patient ska behöva ta dig till akutmottagningen, slutenvårdsavdelningen eller hälsocentralen så kommer ett närvårdsteam bestående av personal från sjukhuset och kommunen hem till dig. Det kan bespara dig som patient många onödiga resor till vården, säger Roger Westerlund, som fått uppdraget att leda arbetet med att utreda och utveckla närvårdsteam i regionen.

Siktar på att vara igång i höst

Det finns också många goda exempel att utgå ifrån, bland annat specialpsykiatriskt omvårdandsteam, SPOT, projekt som Proaktiv digifysisk seniorvård i Timrå kommun samt Landsbygdsprojektet i Sollefteå och Kramfors.

De mobila teamen kommer att utgå från sjukhus och hälsocentraler. Målet är att de första teamen ska vara på plats redan till hösten.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan